Πώς μια Καβαλιώτισσα φωτογράφος «ταξίδεψε» τους Εύζωνες στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο [φωτογραφίες, βίντεο]

Ένα Ελληνικό σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης προβάλλεται στην άλλη άκρη της γης με τις φωτογραφίες της μόνης γυναίκας η οποία «υπηρέτησε» για 3 ολόκληρα χρόνια τους Εύζωνες, της Δήμητρας Χατζηαδάμ

Διαπιστευμένη φωτογράφος από το 2010 μέχρι και σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο και τη Προεδρία της Δημοκρατίας, η Δήμητρα Χατζηαδάμ έχει το προνόμιο να είναι η μοναδική φωτογράφος που είχε πρόσβαση επί τρία χρόνια στην καθημερινότητα του «εκλεκτού σώματος του Ελληνικού στρατού», αλλά και στη φωτογράφιση σημείων που δεν έχουν αντικρίσει το φως της δημοσιότητας.

Η ίδια ανέπτυξε φιλική σχέση και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, συζητώντας μαζί τους για την ευσυνειδησία, την αφοσίωση και την προσήλωση στο καθήκον τους. Κατάφερε να απαθανατίσει το επίλεκτο σώμα, αποτυπώνοντας στιγμές του αξιώματός τους, αλλά και της ανθρώπινης πλευράς τους.
Η καβαλιώτισσα φωτογράφος αυτή τη φορά πάει… πολύ μακριά και προβάλει τους Εύζωνες στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο. Πριν μήνες είχα μάθει για τον μοναδικό Έλληνα που εργάζεται στο Βόρειο Αρκτικό κύκλο, τον κ.Τάσο Λάππα. Όλα ξεκίνησαν με την πρόταση συνεργασίας, που αφορούσε τη τοποθέτηση μπάνερ πάνω στο όχημα του, με τις 6 στολές που φορούν οι άντρες της Προεδρικής φρουράς και την αφίσα.

Τη δράση συνόδευε το ηχητικό ντοκουμέντο με το άκουσμα του τσαρουχιού και του Εθνικού Ύμνου. Οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που έφταναν σε θερμοκρασία -45C δεν επέτρεπαν καμία ευελιξία στην επιλογή του υλικού παρουσίασης. Έτσι λοιπόν δρομολογήθηκε το υλικό και στη πορεία ακολούθησε η τοποθέτησή του.

Με αφορμή την Εθνική μας Επέτειο, ο Εύζωνας, σύμβολο Ελληνικό παγκόσμιας αναγνώρισης, προβάλλεται στην άλλη άκρη της γης για τον μοναδικό Έλληνα, αλλά για κάθε Έλληνα όπου κι αν ζει…

«Οι Έλληνες ενωμένοι χτίζουν Παρθενώνες»… το μήνυμα που έχει γράψει η φωτογράφος στην αφίσα, «κάτι που θα πρεπε να υιοθετήσουμε όλοι μας», όπως αναφέρει η ίδια.

Η Δήμητρα Χατζηαδάμ, εκτός του ότι είναι η μόνη γυναίκα η οποία «υπηρέτησε» για 3 ολόκληρα χρόνια τους Εύζωνες, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με Πρεσβείες και προξενεία, την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου (Αθήνα) για την οποία σ’ ένα διετές έργο έγινε φωτογράφιση 80 ιερών ναών και πολλών κειμηλίων, ξεχωρίζει η συνεργασία της σε ταινία για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και η φωτογράφιση βιβλίων με σκοπό την έκδοσή τους.

Επίσης, ανέλαβε μια μεγάλη φωτογραφική παραγωγή από το 2013 μέχρι το 2016, με θέμα τον Εύζωνα. Ο σκοπός ήταν η παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με ιδιαίτερο στόχο την ομογένεια. Η αρχή έγινε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών η οποία εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και σύσσωμη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίστηκε με σειρά 12 εκθέσεων μέχρι τώρα:

  • Καβάλα-Θεσσαλονίκη-Στάδιο ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ-Ηγουμενίτσα
  • Γαλάτσι-Θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ-Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ-Χανιά-ΞάνθηΒαρσοβία-Ρέθυμνο
  • Επόμενη έκθεση: Ιερή πόλη Μεσολογγίου 12-21 Απριλίου 2019

Info

  • Facebook: @dimitra.hatziadam.photography                             
  • Instagram: dimitra_hatziadam
  • YouTube: Dimitra Hatziadam

Δείτε το βίντεο από την «αποστολή» των Ευζώνων στον Βόρειο Αρκτικό Κύκλο