Η πατρίδα ένωσε Λύκειο Ελληνίδων, Θρακική Εστία και Λέσχη Ποντίων Καβάλας… [Φωτογραφίες]

Τα τρία ιστορικά σωματεία της Καβάλας ενώθηκαν μέσω της παράδοσης, των χορών, των εθίμων και της μουσικής για να γιορτάσουν την 25η Μαρτίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν την επέτειο της  25ης Μαρτίου το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, η Θρακική Εστία Καβάλας και η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019 στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Παυλίδης» της ΠΕ Καβάλας.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε η κορύφωση μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για Εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Και οφείλουμε να ξανασυνδεθούμε με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά και να πορευτούμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς το αύριο.  Με αφορμή αυτές τις σκέψεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας  γεννήθηκε η ιδέα της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τίτλο : «Η πατρίδα μας… ενώνει». Τα τρία ιστορικά σωματεία της Καβάλας, Θρακική Εστία, Λέσχη Ποντίων και Λύκειο Ελληνίδων ενώθηκαν μέσω της παράδοσης, των χορών, των εθίμων και της μουσικής και το πάντρεμα ήταν μοναδικό.

Παρουσιάστηκαν στο Α’ Μέρος, χοροί με κοινό όργανο το Νταούλι και στο Β’ Μέρος, χοροί με κοινό όργανο το Κλαρίνο. Οι χορευτές και των τριών χορευτικών ομάδων μάγεψαν με τους χορούς Μακεδονίας, Θράκης και Πόντου.

Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς ήταν ο Ανδρέας Πολυχρόνης επί σειρά ετών χοροδιδάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας που βραβεύτηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από την Πρόεδρο του ΛΕΚ Μαρίνα Φιλιππίδου, ο Αντώνης Τασιάδης επί σειρά ετών χοροδιδάσκαλος της Θρακικής Εστίας Καβάλας ο οποίος βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Θρακικής Νίκο Τσουμπάκη και ο Μιχάλης Καλλιοντζίδης λυράρης και τραγουδιστής, συνεχιστής της λαϊκής μουσικής κληρονομιάς του Πόντου που βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Λέσχης Ποντίων Μιχάλη Τσουλφίδη.

Για την εκδήλωση μίλησαν οι Πρόεδροι των τριών ιστορικών σωματείων, Μαρίνα Φιλιππίδου Πρόεδρος ΛΕΚ, Νίκος Τσουμπάκης Πρόεδρος ΘΕΚ και Μιχάλης Τσουλφίδης Πρόεδρος ΛΠΝΚ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν στο κοινό και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος και η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Οι τρεις Σύλλογοι ευχαριστούν θερμά…

Οι τρεις Σύλλογοι ευχαριστούν θερμά τους χοροδιδασκάλους των τριών χορευτικών ομάδων Χρόνη Ιωαννίδη από το ΛΕΚ, Γιώργο Βασιλειάδη από τη ΘΕΚ και Ματίνα Τσουλφίδου από τη ΛΠΝΚ, όλες τις χορευτικές ομάδες, το Μουσικό Σχήμα Μπάντα Τέτοια και τους Γεράκη Τσαρμαντίδη (πνευστά), Μελέτη Παντελίδη (κρουστά), Γιώργο Μίχου (λαούτο), Γιώργο Παραπέρογλου (ακορντεόν), Βεράνη Καλογιάννη (βιολί – τρομπέτα), τους μουσικούς Παναγιώτη Κοριανίδη (λύρα), Αλέξη Μαρμάνη (αγγείο), Τάσο Κεκρίδη (νταούλι), Νίκο Ουζούνη (νταούλι), τους Βασίλη Αναστασιάδη, Ευθύμη Κυριακίδη, Μιχάλη Μοσχούδη και Παναγιώτη Μεμετζή για τον φωτισμό και τον ήχο, τον Παναγιώτη Γαβρά για την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης, τον Γιώργο Παρτσαλίδη για τις φωτογραφίες, τον Κώστα Παπακοσμά δημοσιογράφο, ιστορικό ερευνητή για την επιμέλεια της παρουσίασης της ιστορίας των τριών σωματείων και το Ena Channel για την παραγωγή του βίντεο, την Βενετία Γρηγοριάδου δημοσιογράφο, γεν. γραμματέα του Λυκείου Ελληνίδων για την παρουσίαση της εκδήλωσης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των συλλόγων και φορέων αλλά και τους φίλους της παράδοσης που παραβρέθηκαν στην γιορτή αυτή για την 25η Μαρτίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουν και στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, την Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στην Πρόεδρο της Δηλωφέλεια Αναστασία Ιωσηφίδου και το ΔΣ, για την πολύτιμη βοήθεια στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.