ΒΦΛ: ΓΣΕΕ «καλεί» Κυβέρνηση και Λαυρεντιάδη να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η Συνομοσπονδία ζητά να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να επιστρέψει το εργοαστάσιο σε καθεστώς κανονικότητας - «Αιχμές» και για τα Σωματεία-φαντάσματα και τον ρόλο τους

Να ξεκαθαρίσει τη στάση της αναφορικά με το καθεστώς που επικρατεί στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων καλεί την Κυβέρνηση η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, κάνοντας λόγο για «εργοδοτική και εργασιακή ασυδοσία» που απειλεί να γίνει η «ταφόπλακα» του εργοστασίου.

Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το μοναδικό αναγνωρισμένο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΒΦΛ και αφήνει «αιχμές» για τον ρόλο που παίζουν τα «Σωματεία-φαντάσματα» που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποβοηθούν την Εργοδοσία του -με εισαγωγικά- «επιχειρηματία» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα «παιχνίδια» του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ για τη ΒΦΛ.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους Κυβέρνηση και Εργοδοσία της ΒΦΛ απέναντι στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας

«Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στον Τύπο στοιχείων για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE και την εμπλοκή σε αυτήν πολιτικών προσώπων και όχι μόνον, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το αίτημα για τη διάσωση της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας με γνώμονα την κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα: επιχειρηματική, περιβαλλοντική, εργασιακή.

Η ΓΣΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση της ΒΦΛ από τις αρχές του 2017 και όλο αυτό το διάστημα έχει επισημάνει τα «κακώς κείμενα» της διοίκησης της βιομηχανίας. Χαιρόμαστε που σήμερα, έστω και ετεροχρονισμένα, ορισμένοι ψελλίζουν αυτά τα οποία εμείς εδώ και καιρό «φωνάζαμε». Απλά σήμερα, δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Βρισκόμαστε στο «και πέντε»…

Ο «επιχειρηματίας» Λαυρεντιάδης θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο εργοστάσιο, σε όλους τους εργαζόμενους, απέναντι στους θεσμούς και τους νόμους της χώρας, απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Η Κυβέρνηση, ως θεματοφύλακας των αξιών που θα πρέπει να πρεσβεύει στη χώρα η υγιής επιχειρηματικότητα, θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να διασφαλίσει τη νομιμότητα, το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων, της Εθνικής Οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί από την εργοδοσία της ΒΦΛ, κινούμενη στο πλαίσιο που ορίζει η εργατική νομοθεσία, να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και να μεριμνήσει για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όλων των εργαζομένων.

Καλεί δε όλους τους υπαλλήλους της Βιομηχανίας να συσπειρωθούν γύρω από το μοναδικό αναγνωρισμένο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και όλοι μαζί να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης κανόνων αξιοπρέπειας στην εργασία τους αλλά και προοπτικής για το μέλλον.

Κάθε άλλη συσχέτιση με Σωματεία-φαντάσματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της διοίκησης της εταιρείας και συμβάλλουν στη διαιώνιση των επικίνδυνων «παιχνιδιών» της δεν είναι παρά επιπλέον νερό στον μύλο της εργοδοτικής και εργασιακής ασυδοσίας που, με μαθηματική ακρίβεια, απειλεί να γίνει η «ταφόπλακα» της μοναδικής βιομηχανίας λιπασμάτων στη χώρα».