Κόλπος Ελευθερών: Ένας άγνωστος Φάρος δείχνει τον δρόμο στα πλοία για πάνω από 100 χρόνια [φωτογραφίες, ντοκουμέντα]

Ο Μάκης Ζουμπλιός «ανασκάπτει» το παρελθόν του Φάρου, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές του, με τη βοήθεια του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της Υπηρεσίας Φάρων-Πότε υπήρξε η πρώτη αναφορά για τη λειτουργία του

Φάροι… Εκπέμπουν σωτήριο φως για τους ναυτικούς, έμπνευση για τους ποιητές, τους λογοτέχνες και τους ζωγράφους και Ιστορία από τα βάθη των ετών και της θάλασσας η οποία αντηχεί στο παρόν και στο μέλλον.

Ένας τέτοιο σημείο αναφοράς είναι και ο σχετικά άγνωστος στους περισσότερους Φάρος του κόλπου των Ελευθερών… Πολλοί μεγάλωσαν βλέποντας το φως του τα βράδια να αναβοσβήνει, όμως λίγοι μπόρεσαν να τον επισκεφτούν, καθώς η περιοχή είναι αρκετά δύσβατη. Ο φάρος βρίσκεται, για όσους δε γνωρίζουν, στη βόρεια Χερσόνησο του Κόλπου Ελευθερών, δίπλα στην αποβάθρα.

Στην περιοχή παλιότερα λειτουργούσε και λατομείο το οποίο παρείχε πέτρες για τον πλακόστρωτο δρόμο της παραλιακής οδού της Καβάλας. Μάλιστα υπάρχουν ακόμα υπολείμματα λαξευμένων πετρών.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο σημείο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός, αποφάσισε να αναμοχλεύσει το παρελθόν του Φάρου, αναζητώντας στοιχειά τα οποία χάνονται στο παρελθόν.

Τα πρώτα τεχνικά στοιχεία του Φάρου τον Δεκέμβριο του 1915, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργιά του

Έτσι απευθύνθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στην Υπηρεσία Φάρων η οποία απάντησε θετικά, αποστέλλοντας στον κ. Ζουμπλιό μια σειρά από ιστορικά έγγραφα τα οποία δίνουν ταυτότητα σε έναν άγνωστο Φάρο.

Έγγραφο σχετικά με την πρώτη λειτουργιά του Φάρου τον Δεκέμβριο του 1915

Στα πρώτα έγγραφα δεν υπάρχει πουθενά η ονομασία «Νέα Πέραμος» καθώς δεν υπήρχε τότε το χωριό με τη σημερινή ονομασία, ενώ υπάρχει η αναφορά στη «Χερσόνησο του Βρασίδα».

Έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει την επαναλειτουργία του Φάρου στις 7 Ιουλίου 1947

Ο κ. Ζουμπλιός ευχαριστεί το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού και την Υπηρεσία Φάρων για την παροχή των ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών για τον Φάρο του κόλπου των Ελευθερών, ο οποίος είναι αναπόσπαστο μέρος της μακραίωνης Ιστορίας της περιοχής.

*Πηγή-φωτογραφίες: zoumeperamo.blogspot.com-Μάκης Ζουμπλιός