Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας ανακαλύπτουν την αξία του νερού

Επίσκεψη σε σχολείο της Λιθουανίας μέσω του προγράμματος Erasmus «Water is life», στο οποίο συμμετέχουν γυμνάσια από Γερμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Λιθουανία και Πορτογαλία

Από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2019, 6 μαθητές και 3 καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας επισκέφτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +  KΑ2 «Water is life», το Gargzdai της Λιθουανίας και το Σχολείο «Minijos Progimnazija». Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται ως εταίροι τα σχολεία 5 ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας (διοργανώτρια χώρα), της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την αξία της παρουσίας του νερού για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, να έρθουν σε επαφή με την φυσιογνωμία του νερού στην πόλη τους, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα προβλήματα του υδάτινου κόσμου που μας περιβάλλει και να αποκτήσουν συνείδηση της ανάγκης για σωστή διαχείριση των υδάτων.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους για τη  σημασία  του  νερού  για  τον  πλανήτη και τον άνθρωπο,    και  τη  σχέση  του  νερού  με  την τοπική  ιστορία. Επίσης,   παρουσίασαν  αντιπροσωπευτικά  δείγματα  της  θαλάσσιας πανίδας της  χώρας  τους   καθώς  και  μια  βιολογική  ανάλυση  του  πόσιμου  νερού  που  πραγματοποιήθηκε  στο  Ινστιτούτο  Αλιευτικών  Ερευνών  στη  Νέα  Πέραμο.

Οι  μαθητές    μετά  την  υποδοχή  τους  στο  σχολείο  ξεναγήθηκαν στον υδροηλεκτρικό  σταθμό «Klaipedos Vandenys», στο θαλάσσιο τοπικό  πάρκο, στο  Μουσείο θάλασσας και στο  δελφινάριο της Klaipėda, που βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα Curonian, καθώς και στο τοπικό πάρκο  του Varniai.

Επίσης, γνώρισαν τους μαθητές των άλλων χωρών αλληλεπιδρώντας κατά την διάρκεια των εκδρομών και της κοινής διασκέδασης (αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σχολείο με μουσική, χορό, φαγητό).

Πέρα από τον κεντρικό στόχο του προγράμματος (γνώση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα που αφορούν το νερό), ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψης ήταν το ότι οι μαθητές φιλοξενούμενοι σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία μπόρεσαν να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και την  κουλτούρα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας , στοιχείο που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (γνωριμία, αποδοχή, ανοχή, πολιτισμένη συνύπαρξη).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ελληνική, αλλά και όλες οι άλλες αποστολές έτυχαν μιας ιδιαίτερα φιλόξενης και ζεστής υποδοχής από το λιθουανικό σχολείο, τις τοπικές αρχές, και τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές.

Ήταν μια άκρως εποικοδομητική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που προσδοκούν με χαρά την επόμενη συνάντηση στην Βουλγαρία  στα  τέλη   Ιουνίου  του 2019.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://4gymkavala-erasmus.weebly.com/