Η Κρήτη «ζει» στην καρδιά της Καβάλας: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθέριου Βενιζέλου [φωτογραφίες]

Η πόλη τίμησε τον «Εθνάρχη» από την Κρήτη και επίτιμο δημότη Καβάλας, υπό τους ήχους της γενέτειράς του και σε κλίμα συγκίνησης

Σε… Κρητικούς ρυθμούς κινήθηκε η Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Μαΐου 2019, καθώς πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του «Εθνάρχη» από την Κρήτη, Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν σύντομες ομιλίες η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Νομού Καβάλας, Στυλιανός Λιοντάκης, παρουσία του ΔΣ του Συλλόγου, δαπάνει του οποίου δημιουργήθηκε η προτομή, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Πέτρος Πετρακάκης.

Το «παρών» έδωσε και ο δημιουργός της προτομής, ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης, ο οποίος επίσης απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Σήμερα εκπληρώνουμε ένα χρέος τιμής στον επίτιμο δημότη της πόλης μας, όπως ανακηρύχθηκε πριν από 90 χρόνια. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μας δίδαξε ότι μόνο με αγωνιστική διάθεση, με ρεαλιστικές προσεγγίσεις και με αποφασιστικές πολιτικές επιλογές μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Τσανάκα.

Μετά από τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τη δήμαρχο Καβάλας και τον πρόεδρο της Κρητικής Αδελφότητας Νομού Καβάλας, τιμήθηκαν από την Αδελφότητα οι κ. κ. Πετρακάκης και Κικώτης, καθώς και οι αδερφοί Δερμιτζάκη για τη συμβολή τους στη φιλοτέχνηση της προτομής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία Ριζίτες της Παγκρήτιας Μακεδονίας, με την κατάθεση Στεφάνων και με τα χορευτικά τμήματα της Παγκρήτιας Μακεδονίας και της Κρητικής Αδελφότητας  Νομού Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή των αποκαλυπτηρίων