Η Καβάλα τιμάει την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Διαβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αντιπεριφέρειας καθώς και των παράλληλων δράσεων των Ποντιακών σωματείων

Πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα του εορτασμού ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Καβάλα! Εκτός από όλα όσα έχει προγραμματίσει η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, όλοι σχεδόν οι Ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής ετοιμάζουν παράλληλες δράσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους.

Το πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας Καβάλας

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2019.
Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2019 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Παρασκευή 17 Μαΐου
Λαμπαδηφορία από το άγαλμα «Ακρίτας του Πόντου» ως την πλατεία Ελευθερίας, από τους ποντιακούς συλλόγους της ΠΕ Καβάλας σύμφωνα με το πρόγραμμα:
19.30  Προσέλευση.
19.45  Έναρξη  λαμπαδηφορίας.
20.30  Άφιξη στην πλατεία Ελευθερίας.
21.10 Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον κ. Γεώργιο Κυριακίδη Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου.
21.30 Απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών – Χορός «Σέρρα».

Σάββατο 18 Μαΐου
19.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη στο Αμφιθέατρο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της ΠΕ Καβάλας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων που αφορά τις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου Τοπάλ Οσμάν.

Κυριακή 19 Μαΐου
08.00  Επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.
09.30  Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.
10.00  Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου. Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο κ. Παναγιώτης Χατζηχρήστος, Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας.
12.00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Ακρίτας του Πόντου» (περιοχή Ιχθυόσκαλας), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, την Δήμαρχο Καβάλας, τον Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.
Τήρηση Ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Πέρας Τελετής.
20.05  Υποστολή Σημαίας  στην  Πλατεία Ελευθερίας.
Τελετάρχες ορίστηκαν οι Αλέξανδρος Αρμάγος, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και ο Ιωάννη Τατσίδης, υπάλληλος του Δήμου Καβάλας.

Παράλληλες εκδηλώσεις Ποντιακών Σωματείων του Νομού Καβάλας

(Σύλλογος Ποντίων Νέας Καρβάλης και Λεύκης)
Σάββατο 11 Μαΐου
17.30  Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης για τα  100  χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πολύκεντρο Νέας Καρβάλης.
Κυριακή 19 Μαΐου
10.00  Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου,στον  Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λεύκης.

(Σύλλογος Ποντίων Θάσου «Διογένης ο Σινωπεύς»)
Σάββατο 11 Μαΐου
20.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λιμένα Θάσου θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας ΚΟΛΧΙΣ «Το σύνδρομο του επιζήσαντα»
Κυριακή 12 Μαΐου
11.00 Ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λιμένα Θάσου.
12.15 «Ο Ξεριζωμός», δρώμενο από τα μέλη του συλλόγου.
Κυριακή 19 Μαΐου
10.00  Τέλεση Μνημοσύνου για τους πεσόντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου.
11.00  Επιμνημόσυνη Δέηση  στο χώρο του Μνημείου (περιοχή ΞΕΝΙΑ)
11.15  Κατάθεση στεφάνων

(Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος)
Κυριακή 12 Μαΐου
19.00 Πλατεία Γενοκτονίας στο Κοκκινόχωμα – εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, με ομιλητή τον Δημήτριο Νάτσιο Δάσκαλο – Θεολόγο.
(Ποντιακός Σύλλογος Νέστου)
Κυριακή 12 Μαΐου
19.30  Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και ομιλία του Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη – καθ. Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Συγγραφέα-Δημοσιογράφο Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, στην Πλατεία Ποντίων στη Χρυσούπολη.

(Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»)
Κυριακή 19 Μαΐου
10.00 Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά στο Ζυγός.

(Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης «Οι ρίζες»)
Κυριακή 19 Μαΐου
10:00  Τέλεση υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Λεκάνης.

(Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου Ν. Καβάλας)
Κυριακή 19 Μαΐου
10:00  Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ι. Ν. Αγ.Τριάδας Κρυονερίου.

(Μουσικοχορευτικός και μορφωτικός σύλλογος Αμυγδαλεώνα)
Κυριακή 19 Μαΐου
10.00  Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ι. Ν. Αγ. Αγίου Γεωργίου Αμυγδαλεώνα.