Το βιβλίο ενός Καβαλιώτη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έγινε τηλεοπτική σειρά [φωτογραφίες, βίντεο]

Η σειρά ονομάζεται «Το Κόκκινο Ποτάμι» και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη-Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Μανούσος Μανουσάκης-Γιατί διέκοψε τον λόγο του ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση της σειράς

Γεμάτη συγκίνηση, δάκρυα και μνήμες ήταν η επίσημη παρουσίαση της πολυαναμενόμενης σειράς του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη «Το Κόκκινο Ποτάμι», η οποία ξετυλίγει το χρονικό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και θα προβληθεί το φθινόπωρο του 2019 μέσα από τη συχνότητα του Open TV. Η παρουσίαση της σειράς έγινε μια ημέρα συμβολική και φορτισμένη, καθώς η 19η Μαΐου είναι η θλιβερή επέτειος των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Τα γυρίσματα της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι οι συντελεστές -πολλοί από τους οποίους έχουν καταγωγή από τον Πόντο- βρέθηκαν στον Ελληνικό Κόσμο στην οδό Πειραιώς για να θυμηθούν, αλλά και να μην αφήσουν κανέναν να ξεχάσει τις θηριωδίες που συνδέονται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η νέα σειρά υψηλών κινηματογραφικών προδιαγραφών είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και είναι μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή την οποία σπάνια συναντάμε στην ελληνική τηλεόραση.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου «Το Κόκκινο Ποτάμι», Χάρης Τσιρκινίδης. Παιδί προσφύγων από τον Πόντο, ο συγγραφέας γεννήθηκε στο χωριό Λεκάνη του Νομού Καβάλας. To σπίτι του απείχε λίγα βήματα από αυτό του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου, ο οποίος ήταν μοναχός στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων ο Σιδηρουργόπουλος βρέθηκε στις φυλακές του Τσαρίτζιν. Εκεί, όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Χάρη Τσιρκινίδη, γνωρίστηκε µε τον κεντρικό ήρωα του έργου, τον Μίλτο Παυλίδη.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για τον μοναχό που βοήθησε όλον τον Πόντο και δίδαξε τη χριστιανική θρησκεία. Δίπλα του ο Τσιρκινίδης έπαιρνε βιβλία και διάβαζε πολύ. «Ο καλόγερος είχε μια βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία. Έπαιρνα και διάβαζα τα βιβλία του. Η ευτυχία ήταν με το μέρος μου ή μάλλον εγώ προκάλεσα την ευτυχία, διότι μάθαινα γλώσσες, ήθελα να είμαι πρώτος στα γράμματα, υπέφερα, αλλά τελικά αυτό που ήθελα έγινε, διότι έγραψα ιστορία όχι μόνον αυτή που ακούτε, αλλά και για το Μακεδονικό, το Κυπριακό κλπ. Όλα αυτά τα δράματα που καταγράψαμε δεν αποσκοπούν να εκδικηθούμε, αποσκοπούν στο να καλυτερεύσουμε τον κόσμο. Όλοι στον κόσμο γνώριζαν αλλά αδιαφορούσαν ή υπόσχονταν ευχολόγια» είπε ο συγγραφέας. Αναφέροντας δε τη μητέρα του και τα δεινά των Ποντίων ο συγγραφέας έκλαψε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ομιλία του.

Η υπόθεση της σειράς

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος του 2019 το καστ θα ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, σε Γαλλία και Ρωσία. Η ιστορία ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του Νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 6χρονο αγοράκι της, τον Μίλτο, µε τη 4χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, καθώς σύμφωνα µε τον μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν εθεωρείτο πλέον ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου.

Οι δύο νέοι θα συναντηθούν ξανά 10 χρόνια μετά και οι ζωές τους θα δεθούν για πάντα, μέσα από αναπάντεχα σκληρές στιγμές. Όλη αυτή η ιστορική συντέλεια μεταφέρεται με ορμή στο πεδίο της ανθρώπινης εσωτερικότητας μέσα από έναν σφοδρό έρωτα, γίνεται ζωή, καθημερινότητα, όνειρο, ελπίδα, ένας νέος κόσμος που θα γεννηθεί με επώδυνο τρόπο. Κοσμοϊστορικά γεγονότα, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μεγέθη, έρχονται αντιμέτωπα με ζωές φαινομενικά ασήμαντες στη σκιά της ιστορικής συγκυρίας, που ωστόσο έχουν τη θεμελιώδη δύναμη να δώσουν υπόσταση στα μεγάλα και σημαντικά. Θα καταφέρει ο έρωτας να κερδίσει;

Συντελεστές

  • Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου, Νίκος Απειρανθίτης, Μανούσος Μανουσάκης.
  • Φιλική συμμετοχή: Σταύρος Αβδούλος-Ειρήνη Ριτσώνη
  • Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
  • Πρωταγωνιστούν: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σωτήρης Χατζάκης, Χαρά-Μάτια Γιαννάτου, Αργύρης Πανταζάρας, Θοδωρής Φρατζέσκος, Γιώργος Ταμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δήμητρα Σιγάλα, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Κώστας Ξυκομηνός, Νικόλας Παπαγιάννης, Σωτήρης Τσακομίδης κ.α.
  • Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
  • Σκηνογράφος: Κατερίνα Ζουράρη
  • Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα

Δείτε το trailer της σειράς

Πηγή: ethnos.gr Φωτογραφίες: NDP