Πολιτιστικός Σύλλογος Καβαλιωτών «Οι Φίλιπποι»: Αθήνα-Καβάλα 100 φωτογραφίες δρόμος

Εικονική βόλτα στην Καβάλα με «όχημα» τη νοσταλγία-Περίσσευε η συγκίνηση κατά την αναφορά στην αείμνηστη Ισμήνη Γκότση, επίτιμη πρόεδρο του Συλλόγου και στην εσχάτως εκλιπούσα συγγραφέα Αγγελική Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου

Τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Καβαλιωτών «Οι Φίλιπποι» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του νέου ΔΣ, αντάμωσαν το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου 2019 στον φιλόξενο χώρο Art Bar “Poems n’ crimes” στο Μοναστηράκι -εκεί που στεγάζεται ο εκδοτικός οίκος Γαβριηλίδη– εν μέσω εκλεκτών βιβλίων. Ο εκδότης με χαρά διέθεσε τον χώρο και τον τεχνικό εξοπλισμό για εικόνα και ήχο, μιας και συνδέεται συναισθηματικά με την Καβάλα, όπου έζησε η μητέρα του τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Βαφείδου παρουσίασε στο κοινό όλα τα μέλη του ΔΣ και τις αρμοδιότητες καθενός. Εξήρε στο αξιέπαινο έργο της αείμνηστης Ισμήνης Γκότση, επίτιμης προέδρου του Συλλόγου, η οποία έφυγε από τη ζωή προσφάτως. Αναφέρθηκε στις σκέψεις πάνω στον σχεδιασμό δράσεων, καλώντας και το κοινό να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο σχετικό με τις επιθυμητές εκδηλώσεις του Συλλόγου σε επίπεδο πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα το ενδιέφεραν και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας. Στόχος να αφουγκραστεί το ΔΣ τις προσδοκίες των μελών του Συλλόγου.

Στη συνέχεια επιχειρήθηκε ένα εικονικό ταξίδι στο παρελθόν της Καβάλας, πάνω σε ένα δομημένο σενάριο περιήγησης στον χώρο και τον χρόνο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μέσα από 100 φωτογραφίες των δεκαετιών ’50,’60,’70 και με ελεύθερες-αυθόρμητες παρεμβάσεις του κοινού -κατά τις προσωπικές αναμνήσεις του καθενός- σεργιάνισαν στο κέντρο, στο λιμάνι, στην αγορά του Άι Νικόλα και σε πολλές χαρακτηριστικές κεντρικές οδούς. Ακολούθησαν τον σχολικό περίπατο του Γυμνασίου Θηλέων προς την Καλαμίτσα, θυμήθηκαν εκδρομές και μπάνια στον Μπάτη, στην Τόσκα και στο Παλιό.

Μια μικρή λαχειοφόρος αγορά για φιλανθρωπικό σκοπό, υπέρ της «Μέριμνας του Παιδιού» στην Καβάλα, έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν κάποια μέλη τα εξαίρετα έργα «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» της Ευθυμίας Πέγιου και «Οδωνυμικά» της εκλιπούσας, αξέχαστης Αγγελικής Κιουρτσή-Μιχαλοπούλου, βιβλία που ευγενώς διέθεσε στον Σύλλογο Καβαλιωτών η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός».

Συγκίνηση και νοσταλγία εκφράστηκαν σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Κατά συντροφιές, έτσι όπως ξανάσμιξαν παλιοί συμμαθητές και γείτονες, συνέχισαν στον ισόγειο φωτεινό χώρο του μπαρ και την καλοκρυμμένη αυλή με το ξύλινο δάπεδο περιτριγυρισμένη από δέντρα, για κουβέντα και επανασύνδεση, συνοδεία ποικιλίας καφέδων, αφεψημάτων, δροσερών αναψυκτικών και ούζου με τους σχετικούς μεζέδες. Δεν έλειψαν φυσικά οι γευστικοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.