Το Δημοτικό Σχολείο του Παληού διεκδικεί ένα Bravo! Και χρειάζεται τη βοήθειά μας

Διαβάστε πώς μπορείτε να ψηφίσετε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που υλοποίησε η ΣΤ΄1 τάξη του Σχολείου για να πάρει ένα βραβείο στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo! Schools

Οι μαθητές της Έκτης Τάξης [Τμήμα ΣΤ΄1] του Δημοτικού Σχολείου του Παληού παρουσίασαν την παράσταση «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», εστιάζοντας στις έννοιες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού και τώρα διεκδικούν ένα βραβείο στα Bravo! Schools που διοργανώνει ο Οργανισμός Sustainable Greece 2020, ένας Θεσμός-Πρωτοβουλία για τη βιώσιμη Ελλάδα.

Ψηφίστε για το Παληό πατώντας εδώ

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της ΣΤ΄ 1 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παληού παρουσίασαν τρεις ιστορίες προσφύγων, σε σενάριο που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Έρση Χριστοδούλου.

Οι δύο πρώτες από αυτές ήταν εμπνευσμένες από το περιεχόμενο των βιβλίων «Η Μαλάλα» και «Το αγόρι με τη βαλίτσα», ενώ η τρίτη βασιστηκε στην αληθινή μαρτυρία του Καβαλιώτη Πέτρου Φραγκίδη ο οποίος μοιράστηκε με τα παιδιά την ιστορία των προσφύγων προγόνων του από τη Μικρά Ασία.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν η δασκάλα της τάξης -και «ψυχή» του εγχειρήματος- Θωμαΐς Καρτσιώτου και η Έρση Χριστοδούλου.

Η υποψηφιότητα αναλυτικά

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής υγείας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες, με τίτλο «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», στοχεύσαμε στο να εξερευνήσουμε και να καλλιεργήσουμε τα συναισθήματα των 19 μαθητών/τριών της Στ1’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παληού Καβάλας απέναντι στους πρόσφυγες, όπως αγάπη, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, ανθρωπισμός, ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες ανάμεσα στους λαούς. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι φέτος πήραμε μέρος στον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για τους πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες από το 2016 φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στην Καβάλα. Για αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, για να παρουσιάσουμε μια θεατρική παράσταση στην 4η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου με τίτλο «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», συνεργαστήκαμε με τη δασκάλα και τους/ις μαθητές/τριες της Στ2’ τάξης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Παληού Καβάλας και οργανώσαμε χριστουγεννιάτικου bazaar και το ποσό που συγκεντρώθηκε το δώσαμε στο 2ο Δ.Σ. Καβάλας, στο οποίο φοιτούν προσφυγόπαιδα. Τέλος, είχαμε πάντα στο πλευρό μας τους γονείς της Στ1’ τάξης. Στόχος όλων αυτών των συνεργασιών ήταν να ευαισθητοποιήσουμε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άτομα της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για το ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα των προσφύγων, ώστε να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Στόχος της δράσης

Η ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών, γονέων, εκπαιδευτικών και ατόμων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και η καλλιέργεια συναισθημάτων, όπως αγάπη, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, ανθρωπισμός, ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, ώστε να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Συνεργασίες

Οι μαθητές/τριες της Στ1 τάξης του Δ.Σ. Παληού Καβάλας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι» συνεργάστηκαν με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες , το 2ο Δ.Σ. Καβάλας, στο οποίο φοιτούν προσφυγόπαιδα, τη δασκάλα και τους/ις μαθητές/τριες της Στ2’ τάξης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Παληού Καβάλας και τους γονείς της Στ1’ τάξης.

Αποτελέσματα/επίδραση

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του προγράμματος, επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι: Ενεπλάκησαν μαθητές και μαθήτριες με διαφορετική γλωσσική, πολιτισμική, πολιτιστική και θρησκευτική κουλτούρα από τους πρόσφυγες σε κοινές δραστηριότητες για διαπολιτισμικά θέματα με στόχο την αρμονική τους συμβίωση με άλλους λαούς, ώστε να αναπτύξουν συναισθήματα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και ανθρωπισμού. Ανέπτυξαν τον κριτικό γραμματισμό και συνδιαμόρφωσαν το σχολικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Προσδιορίστηκαν τα μαθησιακά αποτελέσματα στους τομείς της απόκτησης γνώσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Εφαρμόστηκε η συνεργατική διδασκαλία και ανέπτυξαν οι μαθητές/τριες την ικανότητα επικοινωνίας σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια μέσα από την Αισθητική Αγωγή (Εικαστικά, Μουσική και Θεατρική Αγωγή). Επιτεύχθηκε η δικτύωση του σχολείου με τους γονείς, άλλους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς και άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο έγινε ένα σχολείο «χωρίς τοίχους», όπου η συνεργασία με τους γονείς, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τι είναι το BRAVO;

Ο θεσμός BRAVO είναι μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020. Δίνει έμφαση στην προώθηση ενός συστηματοποιημένου Κοινωνικού Διαλόγου μέσω της εμπλοκής όλων των κοινωνικών εταίρων (stakeholder engagement) και ολοκληρώνεται σε δύο στάδια: το BRAVO Dialogue & το BRAVO Awards.

Ποιους Οργανισμούς αφορά;

Το BRAVO Dialogue απευθύνεται σε όλους του τύπους Οργανισμών, όπως:

  • Οργανισμούς  που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα
  • ΟΤΑ (Δήμους, Περιφέρειες)
  • ΜΚΟ (Κοινωνία Πολιτών)
  • Σχολεία (δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια)

Ποιοι είναι οι στόχοι του;

Στόχος του BRAVO Sustainability Dialogue είναι να συμβάλει:

  • Στην καταγραφή των πρακτικών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα μέσω μετρήσιμων αποτελεσμάτων και μπορούν να εφαρμοστούν  σε ένα ευρύτερο περιβάλλον.
  • Στην ενίσχυση του θεσμού του Κοινωνικού Διαλόγου αφού Ενεργοί Πολίτες, Οργανισμοί Ιδιωτικού και Δημοσίου δικαίου, Θεσμικοί Φορείς, Μέσα Ενημέρωσης αποκτούν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να αξιολογήσουν και να καταθέσουν απόψεις.
  • Στη δημιουργία προτύπων υπεύθυνης συμπεριφοράς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών/πολιτών
  • Στην ενίσχυση της δικτύωσης και της διαδικασίας διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
  • Στη συνεργασία μεταξύ του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα για την ανάπτυξη δράσεων που υποστηρίζουν την Ποιότητα Ζωής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
  • Στην αφύπνιση και ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Στην ανάδειξη και επιβράβευση των καλύτερων πρωτοβουλιών που κατεγράφησαν από τους συμμετέχοντες Οργανισμούς & Φορείς, μέσω του BRAVO Awards
  • Στη σύνδεση των πρακτικών με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και προωθούν εμπράκτως τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω μετρήσιμων αποτελεσμάτων.