Καβάλα: Ένα εργοστάσιο-φάντασμα «διηγείται» την ιστορία του μέσα από ένα βίντεο

Ο Σάββας Τσανουσίδης και το FromAbove μάς ταξιδεύουν πάνω από το πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν του εργοστασίο πλαστικών «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ»

Μόνο η ταμπέλα έμεινε από το εργοστάσιο πλαστικών σωλήνων κοντά στην πόλη της Καβάλας για να υπενθυμίζει το ένδοξο παρελθόν του και την πάλαι ποτέ ακμή του, καθώς από το 2015 η «Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικού ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ», όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, τελεί υπό πτώχευση.

Πρόκειται για την κατάληξη της μακρόχρονης ιστορίας της εταιρείας την οποία ίδρυσε το 1960 ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, κατοχυρώνοντας την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC. Τα προϊόντα της εταιρείας γρήγορα έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX, ενώ η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την «πατέντα» του ιδρυτή της, αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers (πηγή: capital.gr-Νίκος Χρυσικόπουλος).

Στην ακμή της, η ελληνική βιομηχανία διέθετε παρουσία με 11 παραγωγικές μονάδες σε 6 χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο θυγατρικών εταιριών και αποκλειστικών αντιπροσώπων σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή οι οποίες εξασφάλιζαν πωλήσεις σε 70 χώρες, ακόμη και σε «δύσκολες» αγορές όπως το Ιράκ όπου ήταν μια από τις μεγαλύτερες για τον όμιλο. Είχε, δε, καταφέρει να καθιερωθεί μεταξύ των 10 σημαντικότερων παραγωγών εύκαμπτων σωλήνων διεθνώς, με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων από PVC και PU.

Ο Σάββας Τσανουσίδης και το FromAbove «πέταξαν» πάνω από το εργοστάσιο-φάντασμα το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καβάλας, φέρνοντας στο φως μνήμες και ίχνη από το πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν της μονάδας πλαστικών «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ».

Δείτε το βίντεο του From Above για το εργοστάσιο