Επιβεβαίωση του KAVALA POST και δια στόματος Τσανάκα για την έλευση εκατοντάδων προσφύγων στην Καβάλα

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από μέλη της διοίκησης, αλλά και της αντιπολίτευσης-Προτάθηκε πρόγραμμα φιλοξενίας σε σπίτια

Πριν από μερικές μέρες το KAVALA POST φιλοξένησε ρεπορτάζ το οποίος αναφέρονταν σε «ψιθύρους» περί μεγάλης αύξησης των φιλοξενουμένων στο camp προσφύγων στην Καβάλα στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, ρεπορτάζ το οποίο βασίζονταν σε μια σειρά πραγματικών γεγονότων (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας μετά τις δημοτικές εκλογές το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2019 επιβεβαιώνει πλήρως το εν λόγω ρεπορτάζ και μάλιστα δια στόματος της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, η οποία δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον Θόδωρο Μουριάδη όταν θα επιστρέψει από την Αθήνα όπου βρίσκεται για επαφές με την ΕΤΑΔ για το θέμα της Καλαμίτσας για «να μην πέσει σε καμία λούμπα» όταν θα αναλάβει από τον Σεπτέμβριο τη διοίκηση του δήμου.




«Περίμενα να δω τον κ. Μουριάδη γιατί έχω υποσχεθεί να βοηθήσω, αλλά δεν απάντησε στις κλήσεις μου για να τον ενημερώσω. Να τον ενημερώσετε λοιπόν εσείς κ. Παππά (σ.σ.: Λεωνίδα). Έχω πληροφορίες ότι μέχρι το Σάββατο (15 Ιουνίου 2019) θα έρθουν 2.000 πρόσφυγες. Μου πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Προσφύγων πρόγραμμα φιλοξενίας στα σπίτια, θέλω όλα αυτά να τα ξέρει ο κ. Μουριάδης για να μην πέσει σε καμία λούμπα, εμείς πήραμε απόφαση για προσωρινή φιλοξενία για ένα εξάμηνο, να μην αποφασίσει για τους πρόσφυγες μόνος του. Να μην πει ότι δεν τον προειδοποίησα, να μην ενδώσει τόσο εύκολα», ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας.

«Φεύγοντας οι κυβερνητικοί, δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν την πόλη, θα τους σταματήσουμε. Δεν θα καταστρέψουμε το Περιγιάλι», είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε μέσα στον ιστό της πόλης μια δομή. Τι είμαστε εμείς; Τόπος υποδοχής; Βάλε 2.000 κόσμο εκεί και πάνε το βράδυ να περάσεις, όταν οι ίδιοι οι πρόσφυγες αντιδρούν για το ποιοι θα έρθουν. Θα την προστατέψουμε αυτήν την πόλη ή θα φοβόμαστε μήπως βγει κανείς από το pride και μας πει ξενοφοβικούς;» είπε ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς.

Πάντως ήδη επικρατεί αναβρασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα της φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων στο camp του Ασημακοπούλου και αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, προαναγγέλθηκαν δυναμικές αντιδράσεις, ακόμα και κινητοποιήσεις.