Ευρεία σύσκεψη στον δήμο Παγγαίου για το «βομβαρδισμένο» από το χαλάζι Μυρτόφυτο [φωτογραφίες]

Πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη θεομηνία-Στις κουζίνες των εστιατορίων έτρεχαν να σωθούν οι πελάτες από τη χαλαζόπτωση

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 14 Ιουνίου 2019 στον χώρο του εστιατορίου «Πλατανάκια» στο Μυρτόφυτο ευρεία σύσκεψη φορέων με αφορμή τις καταστροφές τις οποίες προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση στο Μυρτόφυτο και στη Φωληά το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουνίου 2019 (διαβάστε εδώ και εδώ).

Παρουσία των βουλευτών Καβάλας Κώστα Μορφίδη και Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, του υποψήφιου βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη, της διευθύντριας του ΕΛΓΑ Καβάλας την οποία προσκάλεσε προσωπικά ο κ. Αναστασιάδης και με την οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- είχε μια εποικοδομητική συζήτηση, πολιτευτών, υπηρεσιακών παραγόντων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, καθώς και αγροτών, έγινε μια ευρεία συζήτηση για την καταγραφή και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν έως ολοκληρωτική καταστροφή.

Το συμπέρασμα το οποίο εξήχθη είναι ότι οι αποφάσεις θα δοθούν από την Αθήνα, ήτοι την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών.

Μέχρι και το μεσημέρι το χαλάζι δεν είχε λιώσει

Σχεδόν 12 ώρες μετά, υπολείμματα του χαλαζιού παρέμεναν σε πολλά χωράφια, καθώς δεν είχαν λιώσει, ενδεικτικό του μεγέθους του, ενώ οι εικόνες στα χωράφια και στα αντιχαλαζικά δίχτυα είναι κάτι παραπάνω από θλιβερές.

Το χαλάζι χτύπησε και το εστιατόριο «Πλατανάκια», καθώς και άλλες επιχειρήσεις εστίασης, με πολλούς πελάτες να τρέχουν να σωθούν μέσα στην κουζίνα, ενώ στον εξωτερικό χώρο τα σπασμένα κλαδιά από τα δέντρα έπεφταν βροχή.

Πολλοί εκ των κατοίκων και των παραγωγών, όπως ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Ανδρέας Μπαλίκας, τόνισαν ότι όσα χρόνια ζουν, δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο χαλάζι και τέτοια καταστροφή, ενώ τονίζουν ότι από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.