Νατοϊκά μη επανδρωμένα «γεράκια» στο αεροδρόμιο της Καβάλας;

«Αντιστάθμιση» στα τουρκικά αεροχήματα τα οποία σαρώνουν το Αιγαίο «βλέπουν» οι ειδικοί-Άμεσα η έρευνα καταλληλότητας φιλοξενίας των UAV στο «Μέγας Αλέξανδρος» από στελέχη του ΝΑΤΟ-Δείτε βίντεο από τη δράση τους

Σε τρία Ελληνικά αεροδρόμια είναι πιθανό να σταθμεύουν από το Φθινόπωρο του 2019 και μετά, τα μη επανδρωμένα νατοϊκά αεροχήματα (UAV) RQ 4 D Global Hawk, αμερικανικής κατασκευής. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, εξετάζεται η στάθμευση των συγκεκριμένων UAV στα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας στη Σούδα, στη Λάρισα και στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΝΑΤΟ θα κάνει στα συγκεκριμένα τρία αεροδρόμια, εντός του Αυγούστου, έρευνα καταλληλότητας για τη δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν αυτού του τύπου τα UAV.




Το αίτημα για τη στάθμευση των Global Haws στα τρία αεροδρόμια έγινε μέσω ΝΑΤΟ προς το ΓΕΕΘΑ, το οποίο από ό,τι φαίνεται ενέκρινε τη σχετική πρόταση.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς -όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ- η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με την Τουρκία στον τομέα των UAV. Η Τουρκία εκτός από χρήση UAV ισραηλινής ή αμερικανικής κατασκευής, έχει εκτεταμένη εγχώρια γραμμή παραγωγής.

Τα UAV τύπου Bayraktar (o ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι γαμπρός του Ερντογάν), σαρώνουν συχνά το Αιγαίο αποτελώντας έναν φθηνό τρόπο για την Τουρκία να έχει εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή.

Το RQ 4 D Global Hawk εν δράσει

*Πηγή: kathimerini.gr Φωτογραφία: northropgrumman.com