Και όμως, το Bristol Scout «πέταξε» πάνω από την Καβάλα και το 2019! [φωτογραφίες]

Η Ιστορία «ξαναχτίστηκε» από τους απογόνους των πρωταγωνιστών της, χάρη στο Kavala AirSea Show και στην Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης-Η ομάδα των David Bremner και Stephen Saunders ξαναβρέθηκε στα... πάτρια εδάφη

Την Ιστορία τη γράφουν τελικά οι νικητές; Όχι πάντα… Το Kavala AirSea Show 2019 «ηττήθηκε» από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όχι όμως και η «οικογένειά» του, οι φίλοι του, η ομάδα του Bristol Scout, οι άνθρωποι που αγάπησαν την περιοχή και «ξαναγράφουν» την Ιστορία την οποία πρωτοέγραψαν οι πρόγονοί τους στους αιθέρες της Καβάλας και της Θάσου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σαν… σήμερα θα πραγματοποιούνταν το 8th Kavala AirSea Show, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, λόγω εθνικών εκλογών. Όμως, οι 10 από τους 12 Εγγλέζους της ομάδας του Bristol Scout 1264, κινηματογραφιστές και ιστορικοί ερευνητές, ήρθαν στην Καβάλα από κάθε γωνιά της γης.

Άλλωστε με ή χωρίς Kavala AirSea Show το 2019 οι βάσεις έχουν ήδη μπει και οι στόχοι είναι κοινοί: η αναζήτηση μιας άμεσης εμπειρικής σχέσης με την αεροπορική ιστορία ατομικά και συλλογικά, μια αναζήτηση η οποία έχτισε έναν γνήσιο και ισχυρό δεσμό φιλίας με το team του Bristol Scout.

Συν τοις άλλοις, οι περισσότερες οικογένειες της ομάδας έχουν άμεση συγγένεια με πολεμιστές της αεροπορικής υπηρεσίας του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Μακεδονία, φροντίζοντας να τους τιμούν, αναζητώντας παράλληλα -με την πολύτιμη βοήθεια της διοργάνωσης του Kavala AirSea Show και της Αεροπορικής Λέσχης Μωραϊτίνης Αριστείδης– κάθε στοιχείο εμπειρικής θύμησης.

Συνεπώς, δε θα μπορούσε ούτε φέτος να τους «αναχαιτίσει» η μακρινή απόσταση από τον τόπο διαμονής τους (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Καναδάς) και ασφαλώς η ηλικία και οι υποχρεώσεις τους.

Έτσι λοιπόν και το 2019 η Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης (ΑΛΜΑ) μέσω των επικεφαλής Σμηνάρχου (Ι) ε.α Παναγιώτη Γεωργιάδη και των βοηθών-συνεργατών, καθώς και του ιστορικού ερευνητή, καθηγητή Πασχάλη Παλαβούζη ήταν οι οικοδεσπότες στην 8ήμερη παραμονή τους στην περιοχή.






Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Βρετανός σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Bristol Scout: Rebuilding History” Stephen Saunders (διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο KAVALA POST το 2017 κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ στην Καβάλα και εδώ για το ντοκιμαντέρ) και ο πιλότος και μηχανικός David Bremner ο οποίος ανακατασκεύασε το ιστορικό διπλάνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο έλαβε μέρος στον Αεροπορικό Πόλεμο στην Καλλίπολη (1915) και στο Βόρειο Αιγαίο (1916), επιχειρώντας πάνω από τη Θάσο και πάνω από τους ουρανούς της σκλαβωμένης ενδοχώρας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με πιλότο τον πρόγονό του (διαβάστε εδώ για την ιστορία του διπλάνου).

Η ομάδα του Bristol Scout είχε την τύχη να συναντηθεί και με τον Μπάμπη Θαγγόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι του AirShow, αυτό του μοντελισμού, καθώς και με τον φωτογράφο Στράτο Αγιάνογλου, ο οποίος για λογαριασμό της Olympus HELLAS φωτογράφισε το 5ο Kavala AirSea Show, το Bristol Scout και τον πιλότο του David Bremner.

Οι δράσεις της ομάδας πολλές και σημαντικές: έρευνα αρχειακού υλικού και ιστορικών τεκμηρίων, συνεντεύξεις προετοιμασίας νέου ντοκιμαντέρ, αεροπορική δράση, επισκέψεις στην περιοχή (Καβάλα, Δράμα, Δοξάτο, Παρανέστι, Θάσος, Ξάνθη), ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και φυσικά ψυχαγωγία.

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 η ομάδα επισκέφτηκε και βίωσε στη θεωρία και στην… πράξη τις δράσεις της Αεραθλητικής Ομάδας Υπερελαφρών της περιοχής μας, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 έγινε η επίσημη υποδοχή των μελών της στο café Bistro APARTO στο λιμάνι της Καβάλας, καθώς και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Παρασκευή 05 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δράμα και την επόμενη μέρα στη Θάσο (Πρίνος, Λιμενάρια), ενώ το πρόγραμμα κλείνει την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 με επίσκεψη στην περιοχή της Ξάνθης.

Οι οικοδεσπότες ευχαριστούν «για την ουσιαστική τους υποστήριξη και φροντίδα τις επιχειρήσεις café Bistro APARTO, Εταιρεία Ενοικιάσεων “Αvance rental car Greece”, Hyrdrama Grand Hotel και Nico Lazaridi Winery, καθώς και τον ερασιτέχνη και έμπειρο πιλότο Βασίλη Πρυωνίδη για τις πτήσεις.

Αντί επιλόγου: μπορεί «χώρος» της αεροπορικής Ιστορίας να μην αποτελεί για πολλούς προτεραιότητα (ακόμη), σε αντίθεση με το εξωτερικό, όμως αναντίρρητα, όπως δήλωσε και η ομάδα του Bristol Scout που για άλλη μια φορά εντυπωσιάστηκε από την περιοχή και τη φιλοξενία, είναι αυτός που μας δένει με το παρελθόν και με την Ιστορία, με το παρόν και τους ανθρώπους και τα έθνη και εν τέλει ρίχνει γέφυρες για το μέλλον, για ευρύτερες συνεργασίες οι οποίες άπτονται ακόμα και του Τουρισμού και της προβολής του Νομού Καβάλας. Άλλωστε οι αιθέρες -όπως και η Ιστορία- δεν είχαν, δεν έχουν και δε θα έχουν σύνορα

Φωτογραφίες από την υποδοχή και περιήγηση της ομάδας στην Καβάλα και στους Φιλίππους

Η επίσκεψη στη Δράμα: όταν τα αεροπλάνα συνάντησαν τα… τρένα

Η ξενάγηση στο Nico Lazaridi Winery