Εθνικές εκλογές στην Καβάλα: «Αυτοδύναμη» η… παραλία-Ομαλά κύλησε η διαδικασία [φωτογραφίες]

Περίπου στο 50% κυμαίνεται η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες-Τα γνωστά προβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές-Από το 1928 είχαν να γίνουν εκλογές το καλοκαίρι

Περίπου 1 στους 2 ψήφισαν στα εκλογικά τμήματα της Καβάλας λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, με τις παραλίες να… βγάζουν «αυτοδυναμία» από το μεσημέρι και μετά.

Στην… εκκίνηση, οι 19ες εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης δεν θύμιζαν σε τίποτα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου.




Τα εκλογικά κέντρα είχαν κίνηση από νωρίς το πρωί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους πέριξ εκλογικών κέντρων έδινε «άρωμα» μιας ημέρας εκλογών στην οποία οι πολίτες δεν θα γύριζαν την πλάτη στις κάλπες, τουλάχιστον στον βαθμό που τη γύρισαν στις Ευρωεκλογές και στις Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Φευ

Οι εκλογείς έσπευσαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά που άνοιξαν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν, σπάζοντας την παράδοση της αθρόας προσέλευσης που είναι συνήθως μετά τις 10:00 έως και το μεσημέρι, για να προλάβουν να… γεμίσουν τις παραλίες.

Το μεσημέρι, δε, τα εκλογικά κέντρα της πόλης θύμιζαν… κρανίου τόπο, καθώς ουδείς τόλμησε να ψηφίσει εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Να σημειωθεί ότι εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου).

Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν οι συνήθεις ελλείψεις μελών εφορευτικών επιτροπών, ενώ αρκετοί πολίτες οδηγούνταν στα εκλογικά κέντρα στα οποία ψήφισαν έναν μήνα πριν, βρίσκοντάς τα κλειστά.

Για παράδειγμα, δε λειτούργησε αυτήν τη φορά ως εκλογικό κέντρο το 2ο Λύκειο στην περιοχή του Βύρωνα, με τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν στο 2ο Γυμνάσιο στην περιοχή του Φλορέξ.