Έκλεισε η χρονιά στο σχολείο της γνώσης, της χαράς και της δημιουργίας

100 παιδιά συμμετείχαν στο επιτυχημένο 9ο θερινό σχολείο τέχνης στα Λιμενάρια της Θάσου

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δράσεις του «9ου Θερινού Σχολείου Τέχνης»  του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», που υλοποιήθηκαν στα Λιμενάρια Θάσου από τις 9 ως τις 13 Ιουλίου 2019. Η χαρά της δημιουργίας, της γνώσης και της συμμετοχής και ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα των δραστηριοτήτων. Τα Εργαστήρια πρόσφεραν τη δυνατότητα βιωματικής προσέγγισης των θεματικών – αντικειμένων και της γνώσης. Στο πλαίσιό του  λειτούργησαν και εξελίχθηκαν τα  παρακάτω Εργαστήρια  ως εξής:

  1. Γλυπτική: με την καθοδήγηση του Γλύπτη Λόβουλου Κώστα, τα παιδιά σμίλεψαν τα δικά τους έργα γλυπτικής στο μοναδικό  λευκό μάρμαρο Θάσου.
  2. Μουσική: ο Μουσικός, Ζαγοριανός Άγγελος, δημιούργησε μια ορχήστρα παιδιών που είχε ως θέμα την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια της Θάσου.
  3. Θέατρο: ο Εκπ/κός, Ζαχόπουλος Παναγιώτης, μέλος Θεατρικής Ομάδας με τη βοήθεια της Εκπ/κού, Καψογιώργη Μαρίας, εργάστηκαν με μια ταλαντούχα ομάδα παιδιών με θεματική δύο έργα του Δ. Ψαθά, «Η Θέμις έχει κέφια» και η «Η Τσάντα και το τσαντάκι», από τα οποία παρουσίασαν αποσπάσματα.
  4. Κουκλοθέατρο: ο Καλαϊτζίδης Ιορδάνης, εμψυχωτής και ερασιτέχνης ηθοποιός, με μια πολυπληθή και ομολογουμένως πολύ ζωντανή και χαριτωμένη ομάδα παιδιών προετοίμασαν και έπαιξαν την παράσταση «Οι εκλογές των φρούτων».
  5. Σκάκι: ο Μπότσαρης Γιάννης, Προπονητής Σκάκι του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, δίδαξε την τέχνη του σκακιού κι έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν συναρπαστικές παρτίδες.

  1. Φωτογραφία: η Μαρία Καροφυλλίδου, μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, δίδαξε στους συμμετέχοντες τα μυστικά της τέχνης της Φωτογραφίας με τελικό αποτέλεσμα μια όμορφη έκθεση φωτογραφίας.
  2. «Λογοτεχνικό εργαστήρι»: η Βιολιτζή Γεωργία, Φιλόλογος, δίδαξε στα παιδιά την τέχνη της γραφής συντονίζοντας ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή των δικών τους κειμένων.
  3. Εργαστήρι για τα προϊστορικά ορυχεία ώχρας και «Bodypainting» με κόκκινη ώχρα Θάσου: η Κυριώτη Ελένη, Αρχαιολόγος, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες  για τα πρώτα υπόγεια ορυχεία, οριζόντιας εξόρυξης της Ευρώπης (Τζίνες Θάσου 20.000 π.Χ.) και ακολούθησε Εργαστήριο, όπου τα παιδιά έσπασαν πετρώματα κόκκινης ώχρας με «κρουστήρες» (βότσαλα σαν σφυριά) και στην συνέχεια βάφτηκαν και έπαιξαν θεατροπαιχνίδια, αναπαριστώντας σκηνές της προϊστορικής ζωής.
  4. «Η τέχνη της θάλασσας»: ο υπεύθυνος Σταύρος Δρακοσταμάτης και οι βοηθοί του, Παπαβασιλείου Γιώργος (Καθ. (μέΦ.Α.) και ΚαΐδηςΝίκος (μέλος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου)πρόσφεραν ένα απόγευμα βιωματικής εκμάθησης κανό – καγιάκ  στην παραλία των «Μεταλλείων».

 

Επίσης, στο πλαίσιο των  παράλληλων δράσεων, υλοποιήθηκε μια διαδραστική και θεατρική παρουσίαση του βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας «Μαμά καρδιά» της Παναγιωτίδου Αθηνάς και  το «Εργαστήρι Αστροφυσικής» με υπεύθυνο τον Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία, Θωμά Μπίσμπα που περιλάμβανε ενημέρωση, παιχνίδια ρόλων και μοναδικές στιγμές αστροπαρατήρησης με το τηλεσκόπιο του Γιάννη Σφαλύρα.

Οι συμμετοχές στο σύνολό τους  ξεπέρασαν τα 100 παιδιά ενώ το «Εργαστήρι Αστροφυσικής», ως ανοιχτή εκδήλωση, πλησίασε τις 200 συμμετοχές.

Η γιορτή λήξης συγκέντρωσε πλήθος παιδιών και ενηλίκων ενώ παραβρέθηκε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θάσου Κυριακίδης Ελευθέριος και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου.

Το «Θερινό Σχολείο Τέχνης»  είναι πλέον ένας θεσμός που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των επιμορφωτών και όλων όσων συνδράμουν για την υλοποίηση του. Οι δράσεις συντονίστηκαν από το δάσκαλο Βλαστάρη Κων/νο  σε συνεργασία με τους εθελοντές εκπ/κούς: Ατζέμη Γιώργο, Χαμοξάρα Γεωργία, Μαδεμλή Φωτεινή, Παπαβασιλείου Γεώργιο, Καζάρα Ελένη, Kαψογιώργη Μαρία, Κοσμίδου Ανθή, Ποιμενίδη Βασίλειο, Χαλκιά Γιώργο και τη βοήθεια πολλών γονέων.  Τώρα, ήδη άρχισε να κυλά ο χρόνος αντίστροφα για την επόμενη συνάντηση… στο «10ο Θερινό Σχολείο Τέχνης»!