Όταν ο γύρος του κόσμου με μηχανή είναι γυναικεία υπόθεση και «χωράει» και την Καβάλα [φωτογραφίες, βίντεο]

Η Itchy Boots, κατά κόσμον Noraly Schoenmaker, πούλησε όλα τα υπάρχοντά της και ξεκίνησε από την Ινδία με μια Royal-Enfield Himalayan χωρίς προορισμό και χωρίς ταξιδιωτικό πλάνο, με ένα μόνο σύνθημα: «Απλά φύγε»

Ονομάζεται Noraly Schoenmaker και μας έρχεται από την Ολλανδία. Εν πρώτοις το όνομα δε σου λέει κάτι, όμως η ζωή την οποία αποφάσισε να ακολουθήσει λέει πολλά… Ξεκίνησε την ενήλικη ζωή της με το μυαλό σε σπουδές και εργασία, σπούδασε γεωχημικός και στη συνέχεια ανέλαβε ένα διδακτορικό, στο πλαίσιο του οποίου έπρεπε να πάει στην Αυστραλία για να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων.

Εκεί ήταν που πρωτοανακάλυψε πως δεν ήθελε με τίποτα να γυρίσει σπίτι, οπότε απλά πήρε μια γρήγορη απόφαση να ξεχάσει το διδακτορικό και έπιασε δουλειά σε ορυχεία χρυσού. Μόλις έβγαλε τα πρώτα καλά λεφτά, τα παράτησε όλα και γύρισε τον κόσμο με ένα σακίδιο στην πλάτη. Η περιήγησή της κράτησε 2 χρόνια, ώσπου τέλειωσαν τα λεφτά και επέστρεψε στην Ολλανδία για να βρει δουλειά.






Επειδή όμως προφανώς το έγραφε η τύχη της, βρήκε μια δουλειά που την έστελνε σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος του πλανήτη, γεγονός που διαρκώς της θύμιζε πως το μόνο που θέλει είναι να ταξιδεύει. Έτσι, 5 χρόνια αργότερα, ξαναπαράτησε τη δουλειά της, πούλησε όλα τα υπάρχοντά της και έφυγε για ένα ακόμη γύρο του κόσμου, αυτήν τη φορά με τη νέα της αγάπη: τη μοτοσυκλέτα.

Πρωτοκαβάλησε μια Ducati Monster 796, η οποία πουλήθηκε με τα υπόλοιπα υπάρχοντά της πριν αποφασίσει να ορίσει την Ινδία ως αρχή του ταξιδιού της. Εκεί αγόρασε μια Royal-Enfield Himalayan, της φόρεσε μερικά βασικά πράγματα (κάγκελα, έξτρα μπιτόνια καυσίμου, χούφτες, βαλίτσες, έξτρα φώτα και μια εξάτμιση) και τον Δεκέμβριο του 2018 ξεκίνησε το μακρύ οδοιπορικό της.

Η ίδια δηλώνει πως δεν της αρέσει να ταξιδεύει με πρόγραμμα και παρέα, προτιμά μόνη και ό,τι προκύψει. Ως τώρα έχει ήδη καλύψει χιλιάδες χιλιόμετρα γυρνώντας στη νοτιοανατολική Ασία, πριν περάσει προς τη Μέση Ανατολή, διασχίζοντας το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και μετά είσοδο στην Ευρώπη.

«Δεν είχα ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο και σε αυτό το ταξίδι συνάντησα ήδη δύο ερήμους, στο Ομάν και στο Ιράν. Απλά έχει κάτι το ξεχωριστό η θέα των ατελείωτων εκτάσεων άμμου ως τον ορίζοντα όπου είσαι μόνο εσύ και η μηχανή σου. Δε νομίζω πως θα ξεχάσω ποτέ το αίσθημα της οδήγησης στην έρημο» αναφέρει η ίδια στο bikeit.gr.

Στα τέλη του Ιουλίου 2019 η Noraly Schoenmaker πέρασε και από την πόλη της Καβάλας, καθώς οδηγώντας στην Εγνατία Οδό, την εντυπωσίασε το τοπίο. Άλλωστε η ίδια ταξιδεύει χωρίς πρόγραμμα με μοναδικό οδηγό τη Φύση και τις εικόνες της. Έκανε μια βόλτα στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας και σταμάτησε για φαΐ δίπλα στη θάλασσα και ξεκούραση, πριν συνεχίσει το μακρύ της ταξίδι, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι νιώθει σα να κάνει διακοπές!

Όσο για τον εξοπλισμό που χρειάζεται κάποιος;

«Μην ανησυχείτε πολύ για τη μοτοσυκλέτα ή τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δε χρειάζεσαι απαραιτήτως μια τεράστια, πανάκριβη μοτοσυκλέτα για να μπεις σε μια τέτοια περιπέτεια. Συνάντησα έναν ταξιδευτή που οδήγησε όλη τη διαδρομή από την Ευρώπη ως την Ασία με ένα Honda MSX 125. Το πιο σημαντικό είναι η απόφαση: Απλά φύγε!». Κι αυτό έκανε…

Μπορείτε να δείτε τις περιπέτειες της Noraly Schoenmaker μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα Itchy Boots (δείτε εδώ), καθώς και εδώ από το κανάλι της στο YouTube.

Δείτε το βίντεο με το Itchy Boots από την Καβάλα