Αναρχικοί Καβάλας κατά Cosmopolis: Καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «ethnic υποκρισία»

«Κατ' αυτούς η πολυπολιτισμικότητα, η αλληλογνωριμία των λαών και των πολιτισμών στηρίζονται αποκλειστικά στις χορηγίες και τις μίζες»! - Διαβάστε το κείμενο που μοιράστηκε τις μέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ στην Παναγία

Παρά τη γενική αποδοχή που φέρεται να απολαμβάνει το Cosmopolis ως θεσμός από την κοινωνία της Καβάλας, εντούτοις υπάρχουν και «φωνές» που αντιδρούν και επιλέγουν να «δούνε» και άλλες, παράλληλες διαστάσεις της διοργάνωσής του και πίσω από αυτήν.

Οι Αναρχικοί/Αντιεξουσιαστές της Καβάλας, για παράδειγμα, καταλογίζουν στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή «υποκρισία», αναδεικνύοντας τη συστηματική -ως πολιτική ευθύνη- απομόνωση των προσφύγων που ζούνε στο camp στα ανατολικά της πόλης και όχι απλά τη μη ένταξή τους στο φεστιβάλ (αλλά και στην κοινωνική ζωή του Δήμου γενικότερα) αλλά και τον αποκλεισμό τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες», Αναρχικοί και Αντιεξουσιαστές από το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας μοίρασαν ενημερωτικό με τις θέσεις τους flyer στους χώρους του φεστιβάλ Cosmopolis, κατηγορώντας τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας για «ethnic υποκρισία».




Διαβάστε παρακάτω το συνοδευτικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους καθώς και τις δύο όψεις του flyer που μοιράστηκε στο Cosmopolis 2019.

«Για μία ακόμη χρονιά, η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας επέλεξε να κρύψει πίσω από τη δήθεν πολυπολιτισμική ταυτότητα του φεστιβάλ Cosmopolis τις πραγματικές της διαθέσεις: τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απομόνωσης και περιθωριοποίησης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη μας. Για να ξεσκεπάσουμε αυτή την υποκρισία, μοιράσαμε την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ στον δρόμο των περιπτέρων και στο Κάστρο, όπου έγιναν οι συναυλίες, το κείμενο που ακολουθεί.

»Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, το κείμενο προκάλεσε ερωτήσεις και ευρύτερες συζητήσεις. Ήταν και για μας ευχάριστη έκπληξη το ενδιαφέρον, η αποδοχή, τα χαμόγελα ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, κατοίκων της Καβάλας και επισκεπτών. Είναι σίγουρο ότι το κείμενο αυτό έφτασε στα τοπικά ΜΜΕ και βεβαίως αποσιωπήθηκε. Υπήρξαν και μεμονωμένες αντιδράσεις εργαζομένων και στελεχών της διοργανώτριας Δημωφέλειας με αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους για το ότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μοίρασμα στους χώρους του φεστιβάλ.

»Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας να “σπάσουμε” την απομόνωση των προσφύγων, μέχρι η αλληλεγγύη να αποκτήσει αληθινό νόημα στην καθημερινότητα όλων μας».