Κραυγή αγωνίας των κατοίκων του Περιγιαλίου  για την αντιπυρική προστασία της περιοχής τους

Επιστολή του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Τρύφωνας» προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ζητάει να πληροφορηθεί τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης πυρκαγιών

Επιστολή που απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή της Καβάλας απεύθυνε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος του Περιγιαλίου «Άγιος Τρύφωνας», με την οποία εκφράζει την αγωνία του για την ύπαρξη έργων πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και σχεδίου καταστολής τους. Ζητούν να πληροφορηθούν για το αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και παράλληλα να πιεστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα από τους αρμόδιους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου. Η επιστολή απευθύνεται στο δήμο Καβάλας, στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας- Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, στην Διεύθυνση Δασών Καβάλας και στο Δασαρχείο Καβάλας.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου του Περιγιαλίου.

«Ζούμε σε μια καταπράσινη περιοχή, άλλα έχουμε πολλά εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και είμαστε κοντά στον ΧΥΤΑ»

«Θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας σχετικά με την ύπαρξη έργων πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και σχεδίου καταστολής αυτών, συγκεκριμένα για την περιοχή του Περιγιαλίου.

Έχουμε, το πλεονέκτημα να ζούμε σε μία καταπράσινη περιοχή, σχετικά μακριά από το κέντρο της πόλης, στην οποία, δυστυχώς, υπάρχουν  αρκετά αδόμητα και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα με έντονη βλάστηση, ενώ στην βόρεια πλευρά της περιοχής του Περιγιαλίου εκτείνεται μεγάλη δασική έκταση και φυσικά η περιβαλλοντική «βόμβα» του ΧΥΤΑ Καβάλας.

Ως Σύλλογος καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εντοπίσουμε τους ιδιώτες οικοπεδούχους, ώστε να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν μπορούμε ούτε να εγκαταστήσουμε πυροσβεστικούς κρουνούς (υπάρχει μόνο ένας), ούτε να περιφρουρήσουμε τις δασικές εκτάσεις, ούτε να ελέγξουμε αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας για την νόμιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καβάλας.

Επιθυμία όλων των κατοίκων της περιοχής του Περιγιαλίου είναι  αφενός να μάθουν αν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών και αφετέρου να θέσουν όλους τους αρμόδιους φορείς προ των ευθυνών τους, ζητώντας παράλληλα την εφαρμογή των διατάξεων της οικείας νομοθεσίας για την άρνηση του ιδιώτη να καθαρίσει την ιδιοκτησία του.

Τέλος, εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς και θέτουμε εαυτούς στην διάθεση τους για οποιαδήποτε βοήθεια».