Καβάλα: Καταργείται ράμπα ΑμεΑ σε σχολείο της Καβάλας για να γίνουν σκάλες; [φωτογραφίες]

Για λογικές μεσαίωνα κάνει λόγο με ανάρτηση-καταγγελία ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Νομού Καβάλας Σμαράγδος Κρεμύδας, αναρτώντας και τις αντίστοιχες φωτογραφίες

Για λογικές μεσαίωνα και «ακύρωση» υπάρχουσας ράμπας για κατασκευή σκαλιών κάνει λόγο με ανάρτηση-καταγγελία στο facebook ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Νομού Καβάλας Σμαράγδος Κρεμύδας. Σύμφωνα με τον ίδιο -έχοντας δημοσιεύσει και φωτογραφίες του εν εξελίξει έργου- το περιστατικό συνέβη στο 10ο Δημοτικό της Καβάλας.

Η ανάρτηση-καταγγελία του Μάκη Κρεμύδα

10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας 2019
ΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑ




Ακύρωση υπάρχουσας ράμπας και κατασκευή σκάλας για την είσοδο στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Διανύουμε μία περίοδο που θα έπρεπε να διέπεται από την αλλαγή της λανθασμένης νοοτροπίας, δημιουργίας μη προσβάσιμων υποδομών σε νοοτροπία καθολικής και απόλυτης αποδοχής της προσβασιμότητας παντού όπως ορίζεται από τον νόμο 4067/12 αλλά και από τον Γενικό και Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ και ΝΟΚ) οι οποίοι αναφέρονται ρητώς και ορίζουν ως καταλυτική ημερομηνία το τέλος του 2020 για την υποχρεωτική προσβασιμότητα σε όλους τους Δημόσιους χώρους και κτίρια, νεόδμητους αλλά και παλαιότερους, άρα και στα δημόσια σχολεία.

Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει κυρώσει με τον νόμο 4074/12 και 4488/17 το προαιρετικό πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, π.χ στην ελεύθερη πρόσβαση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία.

Διερωτόμαστε λοιπόν, το συγκεκριμένο έργο σε ποιο πλαίσιο λογικής και νομοθεσίας εντάσσεται, όταν υιοθετεί λογικές του παρελθόντος που περιθωριοποιούν και αποκλείουν τα Άτομα με Αναπηρία και εμποδιζόμενους πολίτες;

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο έργο και καταγγέλλει οποιαδήποτε συμπεριφορά που ακυρώνει τη λογική της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης και υιοθετεί απόψεις και γνώμες αποκλεισμού ή μορφές ελεγχόμενης και ανεπαρκούς προσβασιμότητας.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους όσους συμμετείχαν στη πρόταση και συναποφάσισαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα.