1918: Η χρονιά που εξαφανίστηκαν όλες οι γάτες και τα σκυλιά από την Καβάλα

Οι... ηρωίδες γάτες που ήρθαν με πλοία και έσωσαν την πόλη από την επιδημία του εξανθηματικού τύφου-Μια ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια από τον Κυριάκο Λυκουρίνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

Ο ιστορικός Κυριάκος Λυκουρίνος ανατρέχει συχνά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του και φωτίζει, με αφορμή μια επέτειο ή μια ημέρα που σημάδευσε για κάποιον λόγο την πόλη της Καβάλας, άγνωστες, για τους νεότερους, σελίδες της τοπικής Ιστορίας.

Αυτήν τη φορά, με αφορμή την 8η Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Γάτας, ανάρτησε στο facebook ένα post για την εξολόθρευση των γατών και των σκύλων από τους πεινασμένους κατοίκους της Καβάλας μετά την αποχώρηση των κατοχικών βουλγαρικών δυνάμεων το 1918.




Η επέλαση των ποντικιών και η… παγκόσμια πρωτοτυπία της μετακίνησης από τα νησιά του Αιγαίου ενός τεράστιου πληθυσμού γατών, οι οποίες έσωσαν, εν τέλει, την Καβάλα από την επιδημία του εξανθηματικού τύφου.

Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Κυριάκου Λυκουρίνου

Το Σεπτέμβριο του 1918, μετά την αποχώρηση των βουλγαρικών κατοχικών δυνάμεων, φθάνουν στην έως τότε αποκλεισμένη Καβάλα οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, μέλη διεθνών επιτροπών και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Διεκτραγωδούν τα συμπτώματα της ανθρωπιστικής καταστροφής και παρατηρούν κάτι παράξενο: στην πόλη δεν υπάρχουν πια γάτες και σκυλιά, αφού όλα τα ζώα είχαν φαγωθεί από τους κατοίκους. Όμως οι γάτες ήταν πλέον απαραίτητες, επειδή είχε ξεσπάσει η επιδημία του εξανθηματικού τύφου και έπρεπε να εξοντωθούν τα ποντίκια. Σε λίγες μέρες κατέπλεαν στο λιμάνι της Καβάλας ιστιοφόρα που κουβαλούσαν γάτες από τα νησιά του Αιγαίου… Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια παρόμοια περίπτωση μετακίνησης τέτοιου πληθυσμού.

*Κεντρική φωτογραφία: hiveminer.com-Γάτες στο λιμάνι της Καβάλας