Ιός Δυτικού Νείλου: Ψυχραιμία συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Σε ποιον δήμο του Νομού εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα-Τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι ευπαθείς ομάδες-Τι γίνεται με τις αιμοδοσίες και «μύθοι και αλήθειες» για τον ρόλο των κουνουπιών στη διάδοση του ιού

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2019 η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, προκειμένου να δοθούν πληροφορίες για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Αντωνίου, ο Γραμματέας Αλέξης Πολίτης και το μέλος του Χαριτίνη Μελισσοπούλου τόνισαν ομόφωνα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς το 80% των περιπτώσεων αφορά μία ίωση καλοκαιρινή. Μόνο το 1% εμφανίζει έντονη συμπτωματολογία που χρειάζεται νοσηλεία.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η κ. Αντωνίου: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που πρώτη φορά απομονώθηκε στην επαρχία του Δυτικού Νείλου, από οπού πήρε το όνομά του. Ο ιός μεταναστεύει με τα αποδημητικά πουλιά και με το κοινό κουνούπι και το μεταφέρουν στον άνθρωπο. Το καλό, μπορώ να πω, στοιχείο του ιού, είναι ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Χρειάζεται να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που είναι πιο ευαίσθητοι στα τσιμπήματα κουνουπιών. Η Περιφέρεια έχει φροντίσει και έχει κάνει 3 αεροψεκασμούς μέχρι σήμερα, οπότε εμείς θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, όσον αφορά την προσωπική μας ασφάλεια, στο σπίτι και στο σχολείο. Δυστυχώς, είμαστε σε έναν κλοιό λοιμώξεων από το κοινό κουνούπι, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος, αν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η εποχή που διανύουμε δεν θεωρείται η τελική περίοδος για το τσίμπημα των κουνουπιών, καθώς το τελευταίο επεισόδιο παρατηρήθηκε πέρυσι στη Γαλλία στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε πρέπει να προσέχουμε μέχρι τέλη τουλάχιστον του Οκτώβρη και να αποφεύγουμε το τσίμπημα των κουνουπιών».

Τα περισσότερα κρούσματα στον δήμο Νέστου

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αλέξης Πολίτης είπε: «Μέχρι και τις 26 Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων που απεστάλησαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ ήταν 58, το 2018 είχαν σταλεί μόλις 6 δείγματα. Από τα 58 δείγματα τα 21 ήταν θετικά, τα περισσότερα από τον δήμο Νέστου, ενώ τα 25 ήταν τα αρνητικά». Συμπλήρωσε, δε, ότι για ακόμη για 12 δείγματα υπάρχει αναμονή για το αποτέλεσμά τους. Μέχρι σήμερα στην ΠΕ Καβάλας καταγράφηκαν 2 θάνατοι, ενός άνδρα, 64 ετών και μιας γυναίκας 92 ετών. Και τα 2 άτομα είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Τι γίνεται με τις αιμοδοσίες

Σχετικά με τις αιμοδοσίες, ο κ. Πολίτης είπε ότι «έχει αποκλειστεί ο δήμος Νέστου, ενώ από για τους αιμοδότες Καβάλας και Θάσου ακολουθείται μία διαδικασία που καθυστερεί λίγο την όλη προσπάθεια για αιμοδοσία, αφού στέλνονται δείγματα στο ΑΠΘ, προκειμένου να ταυτοποιηθούν για να διαπιστωθεί ότι είναι καθαρά και να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι ευπαθείς ομάδες

Η Χαριτίνη Μελισσοπούλου, γιατρός από τον Νέστο, τόνισε: «Ο ιός δεν μεταδίδεται από βρώση μολυσμένου κρέατος, αλλά πρέπει να τηρούμε τους κανόνες σωστού μαγειρέματος. Σπάνια μεταδίδεται στο εργαστήριο στους επαγγελματίες υγείας με μετάγγιση αίματος σε μεταμοσχευθέντες ασθενείς και από τη μητέρα στο βρέφος είτε κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.




»Από αυτούς που θα τσιμπήσει και θα μολύνει το κουνούπι, οι 8 στους 10 δεν θα το καταλάβουν, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, περνάει και τελειώνει. Από τους υπόλοιπους υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί πυρετός, εξάνθημα, έντονη αδυναμία και κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες. Οι περισσότεροι από αυτούς θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες μέρες και θα αναρρώσουν πλήρως. Όσο προχωράμε, μικραίνει το ποσοστό και ένας από αυτούς θα νοσήσει από λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Από αυτούς που θα νοσήσουν από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, πάλι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό κινδυνεύει να καταλήξει.

»Μεγάλο ρόλο παίζει η συννοσηρότητα, συνήθως με άτομα που είναι άνω των 60 ετών, που έχουν πεσμένη άμυνα στον οργανισμό τους, είναι καρκινοπαθείς, έχουν υπέρταση, ζαχαρώδη, διαβήτη, νοσήματα νεφρών και μεταμοσχευθέντες. Στη βαριά κλινική εικόνα, με σοβαρή νόσο θα έχουμε υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο που δεν περνάει με παυσίπονα και τότε θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Θα εμφανιστεί αυχενική δυσκαμψία και αποπροσανατολισμός, είναι βαριά συμπτώματα που αναγνωρίζονται εύκολα και είναι και σπάνια, δεν συναντιούνται συχνά όλα αυτά.

»Η καλύτερη πρόληψη είναι η προστασία από την Περιφέρεια με αεροψεκασμούς, που είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του γενικού πληθυσμού, αλλά και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να προφυλαχτούμε με ατομικά μέτρα στο σπίτι και στη γύρω περιοχή. Είναι επίσης η χρήση εντομοαπωθητικών, τα οποία σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό μπορούμε να τα προμηθευτούμε, γιατί θα πρέπει να περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες, εγκεκριμένες από το κράτος. Επίσης, δεν ψεκάζουμε σε ερεθισμένο δέρμα με ανοιχτές πληγές, φοράμε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια όταν θα βγούμε έξω, επειδή ο ιός μεταδίδεται και από το απλό κουνούπι και από το κουνούπι τίγρης και αυτά τα κουνούπια κυκλοφορούν σε διαφορετικές ώρες μέσα στο 24ωρο.

»Καλό είναι να είμαστε προστατευμένοι όλο το εικοσιτετράωρο. Κάνουμε καθημερινά ντους για να απομακρύνουμε τον ιδρώτα μας, γιατί αυτός προσελκύει τα κουνούπια. Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες όταν κοιμόμαστε και στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά, αρκεί να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι και χρησιμοποιούμε σήτες σε πόρτες και παράθυρα, ανεμιστήρες στο σπίτι air condition, εντομοαπωθητικά χώρου και προσπαθούμε να μειώσουμε τα σημεία, όπου τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους. Ακόμη και στην αυλή μας, εκεί που έχουμε μία μικρή πισίνα, πιατάκια σε γλάστρες με στάσιμο νερό, παιδικά παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούνται και κρατούν υγρασία και νερά, αδειάζουμε τα ελαστικά από τα στάσιμα νερά και τα νερά της βροχής, καθαρίζουμε τα αγριόχορτα και δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση νερού στα ποτίσματα».