Στην Καβάλα ο τελικός προορισμός των 1.000 μεταναστών από τη Μόρια;

Ο δήμος Καβάλας πληροφορήθηκε τις προθέσεις της κυβέρνησης από τις δηλώσεις του δημάρχου Παιονίας Κιλκίς, που ενημερώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αναστάτωση προκαλούν στην Καβάλα οι πληροφορίες ότι οι 1.000 πρόσφυγες που μεταφέρονται τη Δευτέρα από τη Μόρια της Λέσβου στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχουν ως τελικό προορισμό την πόλη της Καβάλας και το πρώην στρατόπεδο “Ασημακόπουλου”, όπου αναμένεται να εγκατασταθούν σε 20 ημέρες από σήμερα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασης τού εκεί camp.
Το δημοσίευμα του Έθνους φιλοξενεί και δηλώσεις της πρώην δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, ενώ είναι σε γνώση της εξέλιξης αυτής, όπως σημειώνει, και ο νέος δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Το δημοσίευμα του Έθνους

Ο νέος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, που ανέλαβε μόλις χθες  επίσημα τα καθήκοντά του, δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα και το πληροφορήθηκε μέσω μιας δήλωσης που έγινε από τον δήμαρχο Παιονίας Κιλκίς. Από το πρωί βρίσκεται σε έναν μαραθώνιο επαφών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής, προκειμένου να επιβεβαιώσει την πληροφορία και να διατυπώσει την αντίθεση του Δήμου σε μια τέτοια προοπτική.

Η διαρροή έγινε από τον νέο δήμαρχο Παιονίας Κιλκίς, Κωνσταντίνο Σιωνίδη, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά, όπως είπε, από εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας του Πολυκάστρου (Νέας Καβάλας), όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο η μεταφορά των 1.002 προσφύγων από τη Μόρια για να ενημερωθεί. Το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενεί ήδη σχεδόν 1.000 πρόσφυγες και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε διπλασιασμό τους, λόγω μη επάρκειας της υδροδότησης.

«Ο υπεύθυνος του κέντρου, που εκπροσωπεί το υπουργείο, μου διευκρίνισε πως η εγκατάσταση των 1.002 προσφύγων θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει το πολύ 20 μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες των νέων εγκαταστάσεων που γίνονται στην Καβάλα», είπε στο ethnos.gr ο κ.Σιωνίδης και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στήνονται σκηνές των τεσσάρων ατόμων της Ύπατης Αρμοστείας, και όχι μόνιμες εγκαταστάσεις».

Η πληροφορία προκάλεσε ταραχή στην Καβάλα, αλλά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα, αλλά το υποψιαζόμασταν ότι κάποια στιγμή θα έφερναν εδώ πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων», είπε στο ethnos.gr η μέχρι προχθές δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εδώ και καιρό έβλεπε με ανησυχία τις εκτεταμένες εργασίες επέκτασης των υποδομών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, όπου φιλοξενούνται σήμερα περίπου 500 πρόσφυγες. «Γίνονται εργασίες τριπλασιασμού των εγκαταστάσεων και μάλιστα στα κρυφά, με καλυμμένη όλη την περίφραξη, ώστε να μη μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μέσα», ανέφερε η κ. Τσανάκα και πρόσθεσε: «Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα και θα χρησιμοποιήσουμε και νομικά μέσα, θα ενεργοποιήσουμε και την πολεοδομία. Μιλάμε για μια τεράστια δομή, η οποία δημιουργείται μέσα στον ιστό της πόλης, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας. Δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».

Υπενθυμίζεται πως η μεταφορά συνολικά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, που εντάσσεται στο σχέδιο αποσυμφόρησης της Μόριας, ξεκίνησε τμηματικά το πρωί της Δευτέρας, με ταχύπλοα, που ξεκινούν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό αυτό της Θεσσαλονίκης. Οι 1.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα Πολυκάστρου Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Υποψήφια για την εγκατάσταση επιπλέον αριθμού προσφύγων είναι και η νέα δομή των Σερρών, που δημιουργείται σε παρακείμενη έκταση της υπάρχουσας δομής, όπου φιλοξενούνται σήμερα 500 πρόσφυγες. Όπως είπε στο ethnos.gr ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Σερρών (σ.σ. παραδίδει την ερχόμενη Πέμπτη), Γιάννης Μωυσιάδης, μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες εγκατάστασης κοντέινερς στον νέο χώρο, με τις οποίες θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα του Κέντρου.

Δήμητρα Τσανάκα: «Ήδη έχει αποψιλωθεί μία μεγάλη περιοχή μέσα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, ενδεχομένως και για την τοποθέτηση σκηνών εκεί»

Σε δηλώσεις της στη «ΝΕ» η δήμαρχος παραδέχθηκε πως μίλησε με δημοσιογράφο του ethnos.gr που της μετέφερε τις πληροφορίες και πρόσθεσε πως: «Από προχθές συζητιόταν αυτό το πράγμα, εγώ είχα πει και πριν τις εκλογές για 2.000 πρόσφυγες στην Καβάλα και είχαν πέσει όλοι να με φάνε. Μάλιστα, ήδη έχει αποψιλωθεί μία μεγάλη περιοχή μέσα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, ενδεχομένως και για την τοποθέτηση σκηνών εκεί».

Θόδωρος Μουριάδης: «Μου είπαν ότι θα πάνε σε 4 δομές»

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης από τη μεριά του σε δηλώσεις του στη «ΝΕ» είπε για το θέμα: «Δεν νομίζω ότι θα έρθουν στην Καβάλα 1.000 πρόσφυγες. Από την πρώτη επικοινωνία που είχα, μου είπαν ότι αυτός ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθεί προσωρινά στη Ν. Καβάλα Κιλκίς,  θα διανεμηθεί σε 4 δομές. Η προσπάθειά μου να ενημερωθώ για το τι ακριβώς σχεδιάζεται,  θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και σκοπεύω να ενημερώσω τους βουλευτές».

Πηγή: ethnos.gr