Τέλος στην ανοχή απέναντι στους οδηγούς δικύκλων που θεωρούν ότι τους ανήκουν δρόμοι και πεζοδρόμια!

Από τις 15 Σεπτεμβρίου θα εφαρμόζεται αυστηρά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας διεμήνυσαν ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης  και ο Αστυνομικός Διευθυντής  Γιάννης Καραμανλής

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (5/9) στο Δημαρχείο Καβάλας από τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη  και τον Αστυνομικό Διευθυντή  Γιάννη Καραμανλή, με θέμα «Πεζοί και οδική ασφάλεια- Κίνηση δικύκλων».

Θόδωρος Μουριάδης: «Οι οδηγοί των δικύκλων θεωρούν ότι τους ανήκουν το πεζοδρόμιο και οι πεζόδρομοι»

Σύμφωνα με τον  δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη: « Οι οδηγοί των δικύκλων θεωρούν πλέον ότι τους ανήκουν τα πάντα. Τους ανήκει ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, ο πεζόδρομος. Για να κόψουν δρόμο και να μετακινηθούν από το μαγαζί τους σε ένα άλλο σημείο θα προτιμήσουν να περάσουν μέσα από τον πεζόδρομο για να γλιτώσουν ένα λεπτό! Γενικά, έχει μπει στη νοοτροπία μας και στις συνήθειές μας να παραβιάζουμε το δικαίωμα του άλλου, που είναι το να μπορεί να κυκλοφορεί στο πεζοδρόμιο ελεύθερα. Υπάρχουν οι μητέρες με τα καροτσάκια, υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα με αναπηρίες, υπάρχουν τουρίστες οι οποίοι ανέμελοι περπατούν στα πεζοδρόμια και ξαφνικά πέφτουν πάνω σε ένα μηχανάκι. Γι’ αυτό λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι θα υπάρξει μία περίοδο ανοχής, στη διάρκεια της οποίας θα γίνονται παρατηρήσεις μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και μετά θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε αυτούς που παρκάρουν τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια ή ακόμη και αυτό που προείπα για όσους χρησιμοποιούν τους πεζόδρομους για να κόψουν δρόμο. Αποφασίσαμε  λοιπόν  να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους μας από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας έτσι στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών, ιδιαίτερα στις μητέρες με τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα στη βελτίωση της εικόνας της πόλης της Καβάλας».

Γιάννης Καραμανλής: «Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους μας από τις 15 Σεπτεμβρίου»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας,  Γιάννης Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε: «Στη συνάντηση που είχα με τον δήμαρχο Καβάλας και ολοκληρώθηκε πριν από την συνέντευξη Τύπου, αναφερθήκαμε στο πρόβλημα που παρατηρείται στην πόλη μας από τη στάθμευση των δικύκλων πάνω στα πεζοδρόμια, την κατάληψη των πεζοδρομίων από τα δίκυκλα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην ελεύθερη κίνηση των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους μας από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας έτσι στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών, ιδιαίτερα στις μητέρες με τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα στη βελτίωση της εικόνας της πόλης της Καβάλας. Καλούμε γι’ αυτό τον λόγο τους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν δίκυκλα να εφαρμόσουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να σταθμεύουν τα δίκυκλα εκεί όπου έχει προκαθοριστεί ο χώρος στάθμευσης».

Σχετικά με τις διαβάσεις, ο κ. Μουριάδης ανέφερε ότι «υπάρχει εντολή ήδη αυτές να είναι έτοιμες για τα σχολεία και από εκεί και πέρα θα γίνουν και οι διαβάσεις για το κέντρο. Ο σκοπός της διοίκησης του Δήμου είναι κάποια στιγμή να εφαρμοστούν και άλλων ειδών διαβάσεις, όπως είναι αυτές οι  υπερυψωμένες διαβάσεις, οι οποίες είναι πολύ διαδεδομένες και φαίνονται περισσότερο στον οδηγό» και ζήτησε  από τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας να γίνονται έλεγχοι για τις εξατμίσεις των δικύκλων, καθώς, όπως σημείωσε, η κατάσταση είναι ανυπόφορη, ειδικά τα βράδια. Ο Αστυνομικός Διευθυντής είπε ότι  τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι έλεγχοι αυτοί κι ότι έχουν βεβαιωθεί αρκετές παραβάσεις.