Καβάλα: Έλληνες και Αρμένιοι με ένα κερί στο χέρι και το βλέμμα στην καταστροφή της Σμύρνης

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση μνήμης στην παραλία της πόλης από τον Σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» Καβάλας-Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Τα μέλη του Συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» Καβάλας, προκειμένου να τιμήσουν τις ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων που σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τον Κεμαλικό στρατό στην καταστροφή της Σμύρνης, θα αποτίσουν φόρο τιμής το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30 στην παραλία της Καβάλας.

Ο δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με τα κατηχητικά σχολεία των ενοριών, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και άλλων σχολείων, μέλη όλων των προσφυγικών συλλόγων της πόλης που έχουν ενημερωθεί, ο Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δάτου, μαζί με όλους τους πολίτες, κρατώντας ένα κερί ή μια λαμπάδα στο χέρι, θα συναντηθούν στην παραλία της Καβάλας, απέναντι από την ταβέρνα ΖΑΦΕΙΡΑ, στο πρώην τέρμα αστικών λεωφορείων.

Στη συνέχεια τραγουδώντας όλοι μαζί θα κατευθυνθούν από την οδό Κουντουριώτου προς τις Καμάρες και από εκεί στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου θα ολοκληρωθεί η λαμπαδηφορία.

«Είναι χρέος μας να συμμετέχουμε όλοι σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής γιατί ο λαός μας… ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!!! Σας περιμένουμε με το κεράκι σας, σιωπηλά και κατανυκτικά, όλοι μαζί να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε για τις ψυχές των προσφύγων μας…» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Για τον εορτασμό της ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος στην πόλη της Καβάλας, ορίζονται οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:

Γενικός Σημαιοστολισμός όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων ΝΠΔΔ, Τραπεζών, Οργανισμών, οικιών και ιδιωτικών καταστημάτων, από τις 08:00 της 15ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 15ης  Σεπτεμβρίου 2019.

Φωταγώγηση του Φρουρίου της πόλης και όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων ΝΠΔΔ, Τραπεζών και Οργανισμών, από τις 08:00 της 15ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 15ης  Σεπτεμβρίου 2019.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

  • 08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας
  • 09:45 Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής του δήμου Καβάλας
  • 10:00 Τέλεση Μνημοσύνου μετά την Θεία Λειτουργία, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» Σοφία Τσίγκου
  • 10:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Καβάλας από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον δήμαρχο Καβάλας, τον Αντιπρόεδρο ΔΙΠΑΕ, τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, προέδρους Παραρτημάτων Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, προέδρους Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Εκπροσώπους Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Νήσων Βορείου Αιγαίου, τον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, τους προέδρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, Προσφυγικών Σωματείων, Οργανώσεων των γυναικών και Πολιτιστικών Συλλόγων

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας τελετής.

  • 18:50 Υποστολή Σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας

Τελετάρχες ορίζονται ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Αλέξανδρος Αρμάγος και ο υπάλληλος του δήμου Καβάλας Ιωάννης Τατσίδης.