Θόδωρος Μουριάδης: Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες τιμούμε τους ανθρώπους που έχτισαν την Καβάλα

Η Καβάλα ετοιμάζεται να τιμήσει τις ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν κατά την καταστροφή της Σμύρνης-Η τοποθέτηση του δημάρχου Καβάλας και η σύνδεση με τη σημερινή εποχή

Ο δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με τα κατηχητικά σχολεία των ενοριών, μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και άλλων σχολείων, μέλη όλων των προσφυγικών συλλόγων της πόλης, ο Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δάτου, θα συμμετάσχουν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30 στην παραλία της Καβάλας στις εκδηλώσεις μνήμης των χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων που σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν κατά την καταστροφή της Σμύρνης.

Την εκδήλωση διοργανώνουν τα μέλη του Συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» Καβάλας, τα οποία προτρέπουν τους δημότες της Καβάλας να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων τους, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, κρατώντας ένα κερί ή μια λαμπάδα.

Για την εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Λόγιας, Παραδοσιακής και Βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» Καβάλας Σοφία Νεοχωρίτου και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Σοφία Τσίγκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Θόδωρος Μουριάδης: Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στον απόηχο θλιβερών γεγονότων

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο των προσφύγων της Μικράς Ασίας στο χτίσιμο -μεταφορικά και κυριολεκτικά- της Ελλάδας και δη της Καβάλας, παραλληλίζοντας την τότε εποχή με το σήμερα, αναφερόμενος στη «διόγκωση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του δημάρχου Καβάλας

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην εκδήλωση-απόδοση φόρου τιμής, που εμπνεύστηκε και διοργανώνει ο Σύλλογος «Ρωμανός ο Μελωδός» και η Σοφία Νεοχωρίτου το Σάββατο το απόγευμα. Στη γη της Μικράς Ασίας, από την εποχή του Ομήρου, που έφτασαν στα παράλια οι πρώτοι Ίωνες, οι Έλληνες ανέπτυξαν τις τέχνες, τον λόγο, την οικονομία. Πρωτοποριακοί, δημιουργικοί, υιοθετώντας πανανθρώπινες αξίες και τον Χριστιανισμό, στη συνέχεια δημιούργησαν έναν θαυμαστό πολιτισμό.

Ακόμη και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Ελληνικά εδάφη, στα οποία έφτιαξαν καινούριες εστίες, κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους.

Εδώ στην Καβάλα ρίζωσαν, δημιούργησαν δίνοντας μια άλλη εικόνα στην πόλη. Έχτισαν στην κυριολεξία αυτήν την πόλη. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στον απόηχο θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: διόγκωση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική και τοπική κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης, με οδυνηρά αποτελέσματα για την αγορά με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας, στερώντας από τις νεότερες γενιές το δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο.

Αυτός ο παράδεισος της Ανατολής, όπως έχει χαρακτηριστεί από κάποιους μελετητές, έμελλε να καταστραφεί μέσα σε μία κόλαση φωτιάς και απίστευτης θηριωδίας. Τον Σεπτέμβριο του 1922, η καταστροφή της Σμύρνης ήταν ο επίλογος μίας σειράς πολιτικών και στρατιωτικών λαθών.

Κυρίως όμως, ήταν το αποτέλεσμα μίας συμμαχικής προδοσίας, σ’ έναν πόλεμο που κάποιοι «έβλεπαν» τα πετρέλαια της Μοσούλης, γόνιμο έδαφος και φυσικούς πόρους για ανάπτυξη στρατηγικών και επιχειρήσεων, ενώ οι Έλληνες προσδοκούσαν την ένωση της Ελλάδας με τα Μικρασιατικά παράλια.

Με την υπογραφή της Συνθήκες της Λωζάνης, το 1923, ακολούθησε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και ξεκίνησε η αποκατάσταση και η κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην μητέρα Ελλάδα. Με την συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας και του ντόπιου πληθυσμού, οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν άρχοντες και ξύπνησαν πρόσφυγες, ξεκίνησαν μία νέα ζωή. Οι Έλληνες πρόσφυγες ενδυνάμωσαν τα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, τόνωσαν τα γράμματα, το εμπόριο την βιομηχανία την αγροτική οικονομία. Δημιούργησαν μια νέα δυναμική Ελλάδα, ειδικά εδώ στη Μακεδονία.

Διαβάστε [εδώ] το πρόγραμμα των εκδηλώσεων