Υπάρχουν τελικά επίσημες προτάσεις για τα στρατόπεδα;

Οι απαντήσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για το τι περιμένει το ΥΠΕΘΑ-Ο ρόλος των δήμων στο θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων και οι προτάσεις που «δεν γίνονται σε μία νύχτα»

Έντονες είναι οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών τόσο της Καβάλας όσο και των Σερρών, αλλά και της Σταυρούπολης Ξάνθης για τη δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών, αλλά και για την αύξηση των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου της Καβάλας.

Μπορεί τα στρατόπεδα που δεν έχουν παραχωρηθεί στην ιδιοκτησία των δήμων να αποτελούν μία πληγή από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο με δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει πως θα πρέπει και η τωρινή κυβέρνηση να γνωρίζει τις προτάσεις των δήμων για τα στρατόπεδα για να προχωρήσει. Συνεπώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, πολλοί δήμοι δεν έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για να προχωρήσουν οι παραχωρήσεις.

«Οι δήμοι πρέπει να καταθέσουν προτάσεις»

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό EPILOGES TV: «Οι δήμοι πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Το να λέμε γιατί δεν παραχωρούνται στους δήμους, όταν οι δήμοι δεν καταθέτουν προτάσεις, νομίζω είναι άτοπο. Εκεί όπου υπάρχουν προτάσεις, εξετάζονται, αλλά από την άλλη θα έλεγα προφανώς αυτό το διάστημα το να προκύψουν σε μία νύχτα προτάσεις από τους δήμους είναι προφανές ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι. Οι προτάσεις δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να γίνουν με σχέδιο, με περίσκεψη, θα το δούμε φυσικά κατά περίπτωση, είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί σε συζήτηση».

Δημήτρης Εμμανουηλίδης: «Η διαχείριση έγινε τηρουμένων των δυνατοτήτων που είχε η χώρα»

Για τον λόγο που δεν προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ η παραχώρηση του «Ασημακόπουλου» στον δήμο Καβάλας ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης επεσήμανε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό πως «Η διαχείριση έγινε τηρουμένων των δυνατοτήτων που είχε η χώρα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν κάτω από μνημονιακό καθεστώς που σημαίνει ότι δεν έχεις την ευχέρεια να διαπραγματευτείς ως ίσο προς ίσο, ας είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς με την πραγματικότητα».

Αλέξανδρος Χρυσάφης: «Ζητάμε την ιδιοκτησία του στρατοπέδου»

Όσον αφορά το δήμο των Σερρών, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης πρόκειται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα παραχώρησης στρατοπέδου προς τον δήμο Σερρών.

«Έχει προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα να έχουμε μία επαφή με τον υπουργό για αυτό το θέμα, μία επαφή η οποία θα προετοιμαστεί κατάλληλα για να είναι πλήρως ενημερωμένος και ο υπουργός, αλλά και οι θέσεις του δήμου Σερρών, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην ευτυχή κατάληξη του θέματος που πιστεύω ότι θα γίνει γρήγορα. Θα δείτε ότι στο επόμενο διάστημα, προτού πάμε κιόλας στην συνάντηση, θα παρουσιάσουμε και το τι θα ζητάμε. Ζητάμε ξεκάθαρα τα στρατόπεδα σε επίπεδο ιδιοκτησίας. Ζητάμε το μέγιστο. Υπάρχει μία συμφωνία με τον πρώην υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο, η οποία περιμένουμε να τηρηθεί, από εκεί πέρα σαν δήμος μαζί με το υπουργείο θα βρούμε την καλύτερη λύση. Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινείται πολύ φιλικά διακείμενη προς το κομμάτι της αποδοχής της πρότασης του δήμου. Υπάρχει προκαταρκτική συζήτηση, γι’ αυτό σας λέω ότι στη συνάντηση που θα κάνουμε, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις», δήλωσε ο κ. Χρυσάφης.