16η Biennial στην Κωνσταντινούπολη με μια διαφορετική συμπαράσταση στον Osman Kavala [φωτογραφίες]

Καλλιτέχνες, εικαστικοί και άνθρωποι των Τεχνών διαδήλωσαν με τον δικό τους τρόπο σε δύο σημεία της Κωνσταντινούπολης, φτιάχνοντας ακόμα και μπλούζες υπέρ της απελευθέρωσης του ακτιβιστή και επίτιμου δημότη Καβάλας

Ο Osman Kavala, ακτιβιστής και υπερασπιστής των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επίτιμος δημότης Καβάλας και από τα ιδρυτικά και διακεκριμένα μέλη του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, βρίσκεται εδώ και 2 χρόνια φυλακισμένος στις φυλακές του Silivri στην Τουρκία με την κατηγορία από την κυβέρνηση Ερντογάν της ανάμιξής του στο πραξικόπημα του 2016 κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας, με βάση τα άρθρα 309 και 312 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Κάθε μέρα, όμως, αποκτάει ολοένα και περισσότερους συμμάχους ανά τον κόσμο, οι οποίοι με κάθε τρόπο ζητούν τη δικαίωσή του.

Αυτήν τη φορά τη σκυτάλη της συμπαράστασης έλαβαν καλλιτέχνες και εικαστικοί λίγο πριν την έναρξη ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος με διεθνή απήχηση, της 16ης Biennial η οποία διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη από το Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV) το διάστημα 14 Σεπτεμβρίου με 10 Νοεμβρίου 2019. Λίγες μέρες πριν, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, έξω από French Palace, άνθρωποι των Τεχνών, αλλά και επιχειρηματίες, ύψωσαν πλακάτ με τη φωτογραφία του Osman Kavala και φόρεσαν μπλούζες με το πρόσωπό του, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο την απελευθέρωσή του.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη αντίστοιχη διαμαρτυρία, αυτήν τη φορά έξω από το Μουσείο Τέχνης Arter by Koç Foundation, με τους ανθρώπους των Τεχνών να δηλώνουν ότι η κίνησή τους είχε ως στόχο να ακουστεί για άλλη μια φορά σε όλον τον κόσμο το γεγονός ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η πολύ άδικη πράξη και να απελευθερωθεί ο γνωστός ακτιβιστής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι του Πολιτισμού και των Τεχνών διαδηλώνουν με διάφορους τρόπους στην Τουρκία υπέρ του Osman Kavala, δηλώνοντας, μάλιστα ότι νιώθουν χαμένοι χωρίς αυτόν -όντας και ο ίδιος ένας άνθρωπος των Γραμμάτων- και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν, μέχρι να δικαιωθεί. Υπενθυμίζεται ότι και στις δύο ακροάσεις αίτησης για την απελευθέρωσή του στο Τριμελές Κακουργημάτων της Κωνσταντινούπολης στις 24 Ιουνίου και στις 18 Ιουλίου 2019 αντίστοιχα η Τουρκική Δικαιοσύνη αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής του στις φυλακές.

*Φωτογραφίες: bianet.org