Η Καβαλιώτισσα που «έφερε» τον χορό Bollywood στη Βόρεια Ελλάδα [φωτογραφίες, βίντεο]

Η δασκάλα χορού Κάλυ Στασινού έκλεψε την παράσταση στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μαζί με τις μαθήτριές της, «συστήνοντας» στο κοινό ένα άγνωστο στην Ελλάδα και ιδιαίτερο είδος χορού

Αναμφίβολα ο ινδικός πολιτισμός είναι ιδιαίτερα γοητευτικός με πολλούς Έλληνες να είναι λάτρεις των ινδικών τεχνών και της ινδικής κουλτούρας. Το πιο διαδεδομένο χαρακτηριστικού του ινδικού πολιτισμού στην Ελλάδα είναι ο κινηματογράφος Bollywood, από τον οποίο προέκυψε και ο ινδικός χορός με το ίδιο όνομα.

Η Κάλυ Στασινού είναι δασκάλα χορού και κατάγεται από την Καβάλα. Από το 2013 έως σήμερα είναι μέλος της πρώτης ακαδημίας Bollywood στην Αθήνα, με την ίδια να φέρνει πρώτη το συγκεκριμένο είδος χορού στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα φέτος τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η Ινδία, με τους διοργανωτές να καλούν την Κάλυ και τις μαθήτριές να χορέψουν αυτόν τον χορό.

Διαβάστε τι είπε στο ThessToday.gr και στον Ναπολέοντα Παπαδόπουλο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χορού Bollywood και τις βλέψεις της για το μέλλον του χορού στην Ελλάδα

Tι είναι ο χορός Bollywood και από πού προέρχεται

Ο χορός Bollywood είναι ο χορός της απόλυτης χαράς. Η λέξη Bollywood δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70′ και χαρακτηρίζει τον ινδικό εμπορικό κινηματογράφο. Το όνομά του προκύπτει από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (η πρώτη παραγωγός ταινιών) και Hollywood. Είναι μια μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία που παράγει πάνω από 1.000 ταινίες τον χρόνο. Ο χορός είναι μία μίξη κλασικών ινδικών χορών KathakBharatanatyanOdissi, κινήσεις παραδοσιακών ανατολίτικων χορών, καθώς και στοιχεία salsaflamencojazzhip-hopcontemporary και musical dance. Ο χορός είναι άλλοτε κεφάτος και ρυθμικός και άλλοτε νοσταλγικός και ερωτικός.

Πότε ήρθε ο συγκεκριμένος χορός για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα πρώτα βήματα του χορού Bollywood στην Ελλάδα εμφανίστηκαν το 2009 με διάφορα σεμινάρια στην αρχή. Έγινε ευρέως γνωστό το 2013, με την ίδρυση της πρώτης Ακαδημίας Bollywood στην Ελλάδα που βρίσκεται στην Αθήνα απ’ όπου πήρα και το πτυχίο μου ως χοροδιδάσκαλος Bollywood.

Υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό για το συγκεκριμένο είδος χορού;

Α: Στην Αθήνα γενικά υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον λόγω και του όγκου της πόλης. Βέβαια στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται τα πρώτα βήματα προς την εξερεύνηση αυτού του είδους εδώ και πέντε χρόνια και προς το παρόν είμαστε οι μόνοι που ασχολούμαστε ενεργά αλλά ευελπιστούμε στο μέλλον να παρουσιαστούν και άλλες τέτοιες ομάδες.

Φιλοζωικό φεστιβάλ χορού στην Καβάλα: Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ και ποιος είναι ο στόχος του

Α: Όντας από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποιημένη με το μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα στον δήμο μας αλλά και γενικά στην Ελλάδα αποφάσισα να δημιουργήσω το Bollywood Oriental Festival by Kaly, που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει αυτό τον εκπληκτικό χορό στον κόσμο και επίσης μέσω του φιλοζωϊκού του στόχου, να μαζέψει τροφές για αυτά τα πλασματάκια για να μπορέσουμε έστω και στο ελάχιστο να αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση. Φέτος θα διοργανώσουμε το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ μας, το οποίο όπως και τα προηγούμενα απαρτίζεται από έναν Διεθνή Διαγωνισμό, Σεμινάρια και την τελική Παράσταση με επαγγελματίες χορευτές από Ελλάδα και εξωτερικό σε ένα διάστημα δύο ημερών.

Δείτε βίντεο από την επίδειξη χορού Bollywood