Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας: Κάλεσμα για απεργία και βολές κατά ΓΣΕΕ

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και «υπόσχεση» για μαζικές αντιδράσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της ΝΔ-Για «συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ» κάνει λόγο το Σωματείο

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2019 και στη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα στις 10:00, «ενάντια στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μισθούς, κλαδικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις».

Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου

Δίνουμε απάντηση στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μισθούς, κλαδικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις. Απαντάμε αποφασιστικά στα μέτρα καταστολής των αγώνων. Δεν θα επιτρέψουμε «να μπουν στον γύψο» τα συνδικάτα και οι αγώνες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την περιβόητη ανάπτυξη, συνοδευόμενο από εξαγγελίες που κρύβουν τον πραγματικό του χαρακτήρα και τη στόχευσή του.

Η ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν θα είναι μια «ανάπτυξη για όλους». Είναι μια ανάπτυξη που απαιτεί το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα άλλα αρπαχτικά. Ζωντανή απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες τροπολογίες που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, που δίνουν σαρωτικό χτύπημα σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα των εργαζομένων.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

  • Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν

Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.

  • Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης

Η δήθεν αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης στους μερικώς απασχολούμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού. Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται
  • Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους
  • Τα μέτρα καταστολής της λειτουργίας των συνδικάτων, των αγώνων των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους

Είναι μια κατά μέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του ΣΕΒ, του κεφαλαίου.

Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ πρέπει να βρει απέναντί του την καταδίκη όλων των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βλέπει τις «δικές της» αντεργατικές προτάσεις να μπαίνουν για υλοποίηση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρσι, στήριξε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου, τώρα στηρίζει το παραπέρα χτύπημα των αγώνων και της λειτουργίας των συνδικάτων.

Καμιά κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε μέτρα καταστολής των αγώνων αν απέναντί της είχε συνδικάτα που αποδέχονται τη γραμμή που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μια γραμμή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συμφέροντα που θα προωθούνται στον απόλυτο βαθμό με πρωτοβουλίες και αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, που αναγορεύεται στον απόλυτο άρχοντα, που θα κρίνει πως θα λειτουργούν τα συνδικάτα, ποιοι αγώνες είναι «νόμιμοι» και ποιοι όχι.

Τα μέτρα καταστολής στοχεύουν τους εργάτες και τα συνδικάτα που αγωνίζονται με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Με την απεργία δίνουμε την απάντησή μας. Βάζουμε τη βάση για κλιμάκωση της πάλης μας.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, τους ανέργους, μαζικά να πρωτοστατήσουν στην επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης.

ΔΥΝΑΜΙΚΑ-ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:00 πμ

Βολές κατά της ΓΣΕΕ: Υπονομεύει την απεργία και τους αγώνες των εργαζομένων

Για υπονόμευση της απεργιακής κινητοποίησης από τη ΓΣΕΕ κάνει λόγο το Σωματείο, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση ότι «δεν θέλουν να πετύχει η απεργία γιατί όλα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δικές τους ξεκάθαρα διατυπωμένες προτάσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία

Το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας καταγγέλλει τον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ απέναντι στην επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη, που αποφάσισαν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες Πρωτοβάθμια Σωματεία, ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που ενταφιάζει συλλογικές συμβάσεις, χτυπάει μισθούς και μεροκάματα, χειροτερεύει τους όρους δουλειάς και ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει «στο γύψο» το εργατικό κίνημα, τους αγώνες των εργαζομένων και το περιεχόμενο τους.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παίζοντας το παιχνίδι με τις ημερομηνίες επιχειρεί να υπονομεύσει την απεργία.

Στην Κρήτη, εκεί που οι ίδιες δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βρίσκονται στην ηγεσία των εργατικών κέντρων, καλούν για απεργία μια μέρα μετά από την απόφαση που έχουν πάρει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Είναι επικίνδυνοι!

Προκηρύσσουν απεργία αλλάζοντας ημερομηνία για να μην πετύχει η απεργία.

Δεν θέλουν να πετύχει η απεργία γιατί όλα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δικές τους ξεκάθαρα διατυπωμένες προτάσεις.

Τόσο το ηλεκτρονικό μητρώο Συνδικάτων όσο και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για κήρυξη απεργίας, δηλαδή το γενικευμένο φακέλωμα και ο έλεγχος του εργατικού κινήματος από το κράτος και την εργοδοσία είναι διακηρυγμένες θέσεις της συνδικαλιστικής μαφίας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Τα έχουν συμφωνήσει όλα με την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον απεργοκτόνο νόμο. Τα έχουν συμφωνήσει με τον ΣΕΒ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που αχώριστοι, έτσι όπως είναι, «αγωνιούν» για τη λειτουργία των συνδικάτων.

Όσο και αν παιδεύονται να βάλουν εμπόδια, η απεργία θα πετύχει!

Απαιτούμε:

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα
  • Όχι στο νόμο-έκτρωμα
  • Συνδικάτα ταξικά και όχι εργοδοτικά