25 χρόνια μετά η Καβάλα δεν ξέχασε τους 10 αδικοχαμένους δασοκομάντος [φωτογραφίες]

Μνημόσυνο για το τραγικό δυστύχημα που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 1994 στην Τερψιθέα Δράμας κατά τη διάρκεια δασοπυρόσβεσης με πολεμικό στρατιωτικό ελικόπτερο-Μια προσωπική μαρτυρία ενός επιζώντα

Μνημόσυνο στη μνήμη των 10 αδικοχαμένων δασοκομάντος στο μνημείο της Καβάλας τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2019, 25 χρόνια μετά την τραγική πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου κατασβέσεων στην Τερψιθέα Δράμας στο οποίο επέβαιναν 24 άτομα. Η σεμνή και συγκινητική τελετή έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος».

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας Ιορδάνης Κωνσταντινίδης είπε ότι «κάναμε αυτό το μνημείο για να τιμήσουμε το τραγικό γεγονός που σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1994 στην Τερψιθέα Δράμας σε δασοπυρόσβεση με πολεμικό στρατιωτικό ελικόπτερο Χ 33. Επειδή κάποιοι συγγενείς των νεκρών ή δεν ζουν ή δεν μπορούν να μεταφερθούν εκεί, φέραμε το μνημείο στην Καβάλα εδώ πριν από 3 χρόνια, για να μπορούμε να κρατάμε τη μνήμη των παιδιών ζωντανή, να μαθαίνουν οι νεώτεροι που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους και εμείς να τους θυμόμαστε όταν σκοτώθηκαν για να προστατέψουν εμάς και το περιβάλλον. Αυτό είναι και το μήνυμα και η θυσία τους να γίνει παράδειγμα ανδρείας για όλους μας».

Ο Σύλλογος Καταδρομέων είναι ιδιαίτερα δραστήριος και πάει παντού: πυρασφάλειες, καθαρισμούς δασών, έρευνες, διασώσεις, δασικές πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα, αποχιονισμούς, φροντίδα του περιβάλλοντος. Είναι παντού και πάντα στο πλευρό της πολιτείας 50 άτομα στην Καβάλα, έφεδροι καταδρομείς.

Μια προσωπική μαρτυρία από την τραγωδία

Ο πυροσβέστης Παρασκευάς Ατζεμιδάκης, ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας αναφέρει: «Είμαστε εδώ για μια ακόμη φορά για να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας και ευχαριστώ τον Σύλλογο Καταδρομέων που δεν τους ξεχνάει. Κανείς δεν πρέπει να τους ξεχάσει. Ο πόνος είναι μεγάλος, αλλά πιο μεγάλη είναι η ανάγκη να μην τους ξεχάσουμε.

»Θυμάμαι ότι το ελικόπτερο ήταν κάθε μέρα στις φωτιές. Προσωπικά, δεν μου φεύγει η σκέψη ότι το ελικόπτερο ήταν ακατάλληλο για πτήσεις λόγω της παλαιότητάς του. Φταίξιμο όμως έχουν και οι άνθρωποι που βάζουν τις φωτιές. Κάθε μέρα, ξανά και ξανά, προκαλούσαμε τη μοίρα μας. Άρα, δύο ήταν οι ένοχοι, το πτητικό μέσον και όσοι έβαλαν τις φωτιές.

»Από τότε μέχρι τώρα, έχουν χαθεί πολλοί συνάδελφοί μου και είναι τραγικό. Όσοι βάζουν φωτιές ηθελημένα ή όχι στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, είναι εγκληματικό και πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Κάθε χρόνο βλέπετε τι γίνεται. Εγώ είμαι πολύ περήφανος που υπηρέτησα μαζί τους. Η μοίρα ήθελε να σωθώ, αλλά δυστυχώς ήμουν στην φρικτή στιγμή της περισυλλογής των συναδέλφων μου. Τιμή και δόξα στη μνήμη των παιδιών».

Το «παρών» στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωστής Σιμιτσής και Αρχέλαος Γρανάς, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Τα ονόματα των αδικοχαμένων ηρώων που έπεσαν στο καθήκον