Μαθήματα ζωής στα προσφυγόπουλα από τον Σύλλογο ΑμεΑ Καβάλας

Επίσκεψη στο camp του Ασημακοπούλου για να ενημερώσουν τα παιδιά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρία και να τα ευαισθητοποιήσουν με αθλητικές δράσεις, παιχνίδια και βιωματικές εμπειρίες

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, έχουν το δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και ενημέρωσης για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Αυτό απέδειξαν τα καθόλα δραστήρια μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) Καβάλας, τα οποία επισκέφθηκαν την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Στόχος τους ήταν να ενημερώσουν τα παιδιά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρία, να τα ευαισθητοποιήσουν και να μοιραστούν μαζί τους απορίες και εμπειρίες για την καθημερινή ζωή αυτών των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια και να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια ειδικά για άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας κατά διαστήματα επισκέπτονται σχολεία κι άλλους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να κάνουν ανάλογες ενημερωτικές δράσεις, είναι όμως η πρώτη φορά που επισκέπτονται μια δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με στόχο να απευθυνθούν σε μικρά προσφυγόπουλα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Σμαράγδος Κρεμμύδας, «η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη και γενικότερα η όλη αντιμετώπιση που είχαμε τόσο από τα στελέχη της οργάνωσης SolidarityNow που μας προσκάλεσαν όσο και από τους μεταφραστές ήταν άριστη. Ήταν και για εμάς μια ενδιαφέρουσα εμπειρία».

Ο κ. Κρεμμύδας υπογραμμίζει ότι «αρχικά η πρώτη επικοινωνία είχε γίνει πριν καιρό, με αφορμή την ανάγκη που είχε μια οικογένεια προσφύγων για ένα αναπηρικό αμαξίδιο για ένα νεαρό άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και το οποίο παρά την αναπηρία του κατάφερε να διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση από τη Συρία και να έρθει στην Ελλάδα. Μέσα από την επικοινωνία με τα παιδιά θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η όποια μορφή αναπηρίας των ΑμεΑ δεν είναι άσχετη με την προσβασιμότητα, την προσαρμογή, την αποδοχή που αντιμετωπίζουν και τα ίδια τα παιδιά, όντας πρόσφυγες και ζώντας μέσα σε μια νέα και άγνωστη γι’ αυτούς κοινωνία. Νομίζω ότι καταφέραμε να δέσουμε, να συνδυάσουμε όλα αυτά τα μηνύματα, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, να τα κάνουμε να νιώσουν καλύτερα και την ίδια στιγμή να κατανοήσουν τα προβλήματα που βιώνουν και αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία».

Με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, του Αθλητικού Συλλόγου ΑΟΚ ΑμεΑ και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του SolidarityNow, τα παιδιά γνώρισαν επίσης πολλές αθλητικές δραστηριότητες για ΑμεΑ, όπως το μπάσκετ με αμαξίδιο, έκαναν χρήση τους αναπηρικού αμαξιδίου και του μπαστουνιού για τυφλούς, ενώ διασκέδασαν μέσα από διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, ειδικά προσαρμοσμένα για άτομα με αναπηρίες.

*Πηγή: lifo.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ