Καβάλα: Διαμαρτυρία μερίδας πολιτών για να κλείσει το προσφυγικό camp [φωτογραφίες, βίντεο]

Μέλη συλλόγων, πολίτες και αυτοδιοικητικοί έδωσαν το «παρών» στην διαμαρτυρία έξω από το Ασημακοπούλου, απαιτώντας να αδειάσει το camp-Μικροεντάσεις και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου-Διαμαρτυρία και στην KAVALAEXPO

Με κεντρικό σύνθημα να κλείσει το camp των προσφύγων-μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου και να σταματήσει η δημιουργία γκέτο μέσα στην πόλη της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία πολιτών και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης το απόγευμα της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε μετά από κάλεσμα 11 πολιτιστικών συλλόγων της Καβάλας αντιδρούν στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Περιγιαλίου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ) και σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 150-200 άτομα.




Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στην κύρια είσοδο του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις κατά την διάρκεια της.

Αρχικά ένταση σημειώθηκε ανάμεσα σε κάποιους συγκεντρωμένους και την Αστυνομία η οποία περιφρουρούσε το Ασημακοπούλου, ενώ αργότερα άλλα άτομα επιτέθηκαν λεκτικά σε δύο ανήλικα κορίτσια μέσα από το camp που έτυχε εκείνη την ώρα να βγαίνουν από το στρατόπεδο, με την Αστυνομία να προλαβαίνει τα χειρότερα.

Ωστόσο οι συγκεντρωμένοι αναφέρουν ότι το γεγονός «μεγαλοποιήθηκε» χωρίς καν… να υπάρχει γεγονός, καθώς σημειώνουν ότι δύο γυναίκες βγήκαν από το camp και τους έβγαζαν φωτογραφίες και τότε μια εκ των συγκεντρωμένων τις είπε ευγενικά να σταματήσουν αυτό που κάνουν.

Οι συγκεντρωθέντες μάλιστα έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο μπροστά από το Ασημακοπούλου για 10 λεπτά, ενώ η κυκλοφορία εκτρέπονταν από την τροχαία από άλλες οδούς.

Στην συγκέντρωση βρέθηκαν και ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, όπως ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΩΚ Θεόδωρος Τζατζάρης.

«Εμένα ποιος μου εγγυάται ότι δε θα φέρουν 10.000 κόσμο;»

Στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Περιγιαλίου κ. Κουμουσίδης είπε: «Κάνουμε αυτήν τη συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούμε για τους μετανάστες. Άλλο είναι να σας το λέω και άλλο είναι να το ζείτε, το τι περνάμε με τους μετανάστες. Έχουν ληστέψει, δεν έχουν αφήσει τους μπαξέδες, εγώ είχα μία ροδακινιά και μου την μαζέψανε. Αν δε το ζήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις, δεν μας καταλαβαίνουν. Όπως έχω πει επανειλημμένα, σήμερα το πρόβλημα είναι στο Περιγιάλι, αύριο στο Σούγελο, μεθαύριο στην Κηπούπολη. Εμένα ποιος μου εγγυάται ότι δε θα φέρουν 10.000 κόσμο, γιατί το στρατόπεδο παίρνει πάνω από 10.000 κόσμο! Ας έρθει ένας να μας το εγγυηθεί. Αύριο θα παραδώσουμε στον κ. Παναγιωτόπουλο το ψήφισμα στην έκθεση, οι 11 σύλλογοι μαζί».

Ο κ. Κουμουσίδης συνέχισε λέγοντας: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση, δε μπορεί η Καβάλα να έχει 80.000 κατοίκους και να είναι μόνο αυτοί, είναι απαράδεκτο! Οι σύλλογοι μάς στήριξαν στο ψήφισμα και όσοι θέλανε να έρθουν εδώ. Εμείς καλέσαμε όλη την Καβάλα να παραβρεθεί στην συγκέντρωση».

«Δε μπορεί να σταθεί μία τέτοια δομή τουλάχιστον μέσα στον ιστό της πόλης»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής για το θέμα της μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων, κάτι το οποίο έχει χαρακτηριστεί από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο ως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να σταθεί μία τέτοια δομή τουλάχιστον μέσα στον ιστό της πόλης. Σαν προσφυγούπολη, στον βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε με ανοιχτές τις αγκάλες να δεχθούμε ένα μικρό αριθμό προσφύγων και να ενσωματωθούν, αν επιθυμούν, με την τοπική κοινωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί γκετοποιημένα να οδηγήσεις σε αυτήν την κατάσταση πάνω από 1.000 άτομα».

Μερίδα πολιτών θα βρεθεί και στα εγκαίνια της KAVALAEXPO το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Καρβάλη για να επιδώσει το ψήφισμα το οποίο συντάχθηκε στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Δείτε βίντεο από τη διαμαρτυρία