Θάσος: Συλλαλητήριο στον Λιμένα και ετοιμάζεται εκδρομή διαμαρτυρίας στο Υψάριο [φωτογραφίες, βίντεο]

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα κατά της τοποθέτησης κεραιών από την ΥΠΑ-Η αποκαλυπτική ενημέρωση του δασάρχη Θάσου για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το ιστορικό των κινητοποιήσεων

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ετοιμάζει εκδρομή διαμαρτυρίας στο Υψάριο της Θάσου κατά της τοποθέτησης κεραιών από την ΥΠΑ, κλιμακώνοντας έτσι μια σειρά αντιδράσεων οι οποίες, όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής, δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Απευθύνουν, δε, και μήνυμα προς την κ. Τσαντίλη (υπεύθυνη έργου της ΥΠΑ), αναφέροντας ότι «συμμεριζόμαστε την απορία σας για την αντίδρασή μας προς τα έργα αλλοίωσης της φυσικής κληρονομιάς και του τόπου μας, τα οποία θέλει να πραγματοποιήσει η υπηρεσία σας στο νησί μας, όμως οι χαρακτηρισμοί σας προς τους κατοίκους ως τριτοκοσμικούς και ανίδεους είναι επιεικώς απαράδεκτοι και δείχνουν τον πανικό σας και την έκδηλη ανησυχία σας».

Το ιστορικό των τελευταίων διαμαρτυριών

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) με το δήμαρχο Θάσου για το θέμα των εργασιών παρέμβασης στο όρος Υψάριο. Ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος έδειξε πλήρως ενημερωμένος επί του θέματος, άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μελών της ΣΕΑ, δήλωσε ότι εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση και τόνισε ότι δεν πρόκειται ως δήμος Θάσου να επιτρέψει οποιαδήποτε εργασία ή τοποθέτηση εξοπλισμού στην περιοχή. Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπερψηφιστεί το ψήφισμα που παραδόθηκε από τη ΣΕΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 και ότι θα επικυρωθεί η στήριξη του δήμου καθώς και η νομική βοήθεια όπου χρειαστεί στη συνέχεια του αγώνα.

Την ίδια ημέρα, στις 11:45, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δασάρχη Θάσου, ο οποίος αμέσως δέχθηκε να ενημερώσει τα μέλη της ΣΕΑ για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, καθώς και για το ρόλο της υπηρεσίας. Ο κ. Μαρουμπλιάνης εξήγησε ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2014, όπου από μια σειρά εγγράφων και αποφάσεων των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας, δόθηκε το πράσινο φως στην ΥΠΑ για την έγκριση της επέμβασης στην περιοχή του Υψάριου.

Ακόμα επισήμανε τα εξής:

  • Έχει ενημερωθεί από την ΥΠΑ ότι θα τοποθετηθούν δύο (;) κεραίες τύπου VHF ως πομποδέκτες για την διευκόλυνση της επικοινωνίας των αεροσκαφών και του αεροδρομίου
  • Για το είδος των κεραιών δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, παρά την τοποθέτησή τους σε προστατευόμενη περιοχή, καθώς και ότι μπορούν να γίνουν επιπλέον μικρές παρεμβάσεις, εντός της προκαθορισμένης από την ΥΠΑ περίφραξη, για την εξυπηρέτηση του έργου
  • Η έκταση της περίφραξης του χώρου αυξήθηκε στα 1500 τ.μ. μετά από εισήγηση της υπηρεσίας για λόγους ασφαλείας
  • Όλα γίνονται νομότυπα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί το αντίθετο, η υπηρεσία θα σταματήσει κάθε είδους εργασία

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019  και ώρα 18:00 η ΣΕΑ μαζί με πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θάσου, στο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς υπήρχε ως θέμα ημερήσιας συζήτησης το ψήφισμα που είχε παραδώσει η ΣΕΑ. Μετά τις τοποθετήσεις του δημάρχου Θάσου, των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του δήμου, δημοτικών συμβούλων, καθώς και μελών της ΣΕΑ και φορέων του νησιού, ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα το ψήφισμα, καθώς και η στήριξη του δήμου και η νομική βοήθεια όπου χρειαστεί στη συνέχεια του αγώνα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο του Λιμένα, με κυρίαρχο σύνθημα «ΚΑΛΗ-ΚΑΚΗ ΚΕΡΑΙΑ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ, ΕΞΩ ΟΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ».

Δείτε βίντεο από τη διαμαρτυρία στον Λιμένα