ΠΑΜΕ για διοίκηση ΕΥΚ: Απεργοσπάστες και ξεπουλημένοι

Νέα σκληρή ανακοίνωση από την «αντιπολίτευση» στο Εργατικό Κέντρο μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ και τις αποφάσεις για απεργία και πειθαρχικές διώξεις

Ο «πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων με φόντο την στάση της διοίκησης του ΕΥΚ Καβάλας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, καλά κρατεί. Το ΠΑΜΕ Καβάλας με ανακοίνωση του κατηγορεί την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας ότι λειτουργεί απεργοσπαστικά, εν όψει της νέας απεργιακής κινητοποίησης της και ότι δρομολογεί πειθαρχικές διώξεις κατά μελών του ΔΣ που ανήκουν στο ΠΑΜΕ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Καβάλας

«Μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, εργοδοτών, εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και ΕΥ Καβάλας για να περάσουν τα μέτρα χωρίς αντιστάσεις»

«Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Αυτό σημαίνει νέα συμπίεση των μισθών.

– Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

– Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

– Τη θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

– Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

– Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

– Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

– Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».

– Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες», που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή, κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, τη διασπορά αυτών των πληροφοριών, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης εργοδοτών, των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΥΚ (ΠΑΣΚΕ) δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπροστά στην απεργία θα δουλέψει για την επιτυχία της. Άλλωστε η υπονομευτική τους στάση μπροστά και στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στις 24/9 είναι αποδεικτική των προθέσεών τους.

Το ίδιο αποδεικτική ήταν και η στάση τους στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, όπου επί της ουσίας χρησιμοποίησαν το θέμα της απεργίας ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους, αφού την ίδια ώρα πρόσθεσαν άλλα έξι θέματα που στην πλειοψηφία τους σκόπευαν να επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις σε μέλος της Διοίκησης που εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ. Εδώ και μήνες επαναφέρουν το ίδιο θέμα από ΔΣ σε ΔΣ προσπαθώντας ουσιαστικά να τροποποιήσουν το καταστατικό του ΕΥΚ χωρίς καταστατική ΓΣ. Στόχος τους να βάλουν φραγμό στη μοναδική ενοχλητική για τους εργοδότες φωνή, στα συνδικαλιστικά στελέχη και τα σωματεία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση, επιχείρησαν να περάσουν και άλλα αδιανόητα, εντελώς παράτυπα που ενισχύουν τον εκφυλισμό του ΕΥΚ (γραμματειακή υποστήριξη στις εκλογές των σωματείων “φαντασμάτων”, δηλαδή πλήρη παράκαμψη των εφορευτικών επιτροπών).

Κάτω από την παρέμβαση των Σωματείων και των συνδικαλιστών που απαίτησαν η συζήτηση για τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα να γίνει ανοιχτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, η πλειοψηφία της διοίκησης επέλεξε το δρόμο της φυγής. Άρον άρον τελείωσε τη συνεδρίαση του ΔΣ, καθώς δεν τόλμησε να συζητήσει τις βρωμιές  της μπροστά στους εργαζόμενους της Καβάλας. Η προσπάθειά της για ακόμη μια φορά έπεσε στο κενό, παρά και την επιχείρηση εκφοβισμού των συγκεντρωμένων με την πρωτοφανή παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης (μέχρι και κλούβα των ΜΑΤ επιστράτευσαν). Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η ξεπουλημένη ηγεσία του ΕΥΚ κάλεσε δυνάμεις της ασφάλειας που μπήκαν μέσα στο κτίριο του εργατικού κέντρου οι οποίοι έπειτα από την απαίτηση των συγκεντρωμένων αποχώρησαν. Άραγε γιατί κάθε φορά που είμαστε θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες και η αστυνομία είναι απόντες;

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει στο δρόμο της αποκάλυψης της συνδικαλιστικής μαφίας της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΥΚ.

Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και είναι πλήρως απαξιωμένοι. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σταθεροί απόντες από τα μεγάλα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις.

Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα αποτελέσει την πιο ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να πετσοκόψει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις, να βάλει στο γύψο τα σωματεία. Απάντηση θα πάρουν και τα τσιράκια των εργοδοτών και της κυβέρνησης, οι εργατοπατέρες του ΕΥΚ.

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα»!