Σωματείο Εργαζομένων ELFE: Όλοι απεργούμε και όλοι συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία

Ανακοίνωση - κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΣΕ, η ΟΕΧΒΕ και το ΕΥ Καβάλας

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που πρότεινε η ΓΣΕΕ και προκήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, κάνει με ανακοίνωση του το σωματείων εργαζομένων της ELFE (πρώην ΒΦΛ). Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι η συμμετοχή στην απεργία δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία αλλά υποχρέωση και καθήκον όλων των εργαζομένων που πρέπει να αντισταθούν στις βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζονται για πολλά χρόνια εις βάρος τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων της ELFE

«Κανένας ψευτοπρόεδρος και κανένα ψευτοσωματείο δεν πρόκειται να σας ενημερώσει για τις αλλαγές που έρχονται και πολύ περισσότερο να σας υπερασπιστεί»

«Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, η ΓΣ του Σωματείου μας, μετά την ομόφωνη πρόταση του ΔΣ αποφάσισε την συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία που πρότεινε η ΓΣΕΕ και προκήρυξε η ΟΕΧΒΕ και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας για την 02 Οκτωβρίου 2019. Η συμμετοχή μας στην απεργία δεν είναι μία τυπική διαδικασία, είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αντισταθούμε στις βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζονται για πολλά χρόνια στις πλάτες μας.

Παρά τις διακηρυγμένες και καταγεγραμμένες στο σχέδιο νόμου προθέσεις περί θωράκισης των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην πράξη γίνεται το ακριβώς αντίθετο που οδηγεί μετά βεβαιότητας στην κατάργηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

Οι θεμελιώδεις αρχές της συρροής, της ευνοϊκής ρύθμισης και της επέκτασης υπονομεύονται με όρους κατάργησης διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον πλήρους απορύθμισης χωρίς καθαρούς κανόνες για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες.

Τα «εμπόδια» και οι υποχρεώσεις που θεσπίζονται ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την προσφυγή στη Διαιτησία καθιστούν ουσιαστικά ανενεργό τον ΟΜΕΔ απαξιώνοντας το πλέον κρίσιμο εργαλείο των εργαζομένων στην επίτευξη συλλογικών συμφωνιών.

Η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θέτει ζήτημα της συμμετοχής των μελών – ψηφοφόρων της οργάνωσης στη γενική συνέλευση και στα λοιπά όργανα διοίκησης τα οποία θα μπορούν, ενδεχομένως, να ψηφίζουν και από απόσταση, χωρίς να παρίστανται στο συλλογικό όργανο. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η ζωντανή διαδικασία και λειτουργία των συλλογικών οργάνων όπου συνδιαμορφώνονται ή μπορεί και να μεταβάλλονται γνώμες μετά από ζωντανό διάλογο. Η ρύθμιση παραβιάζει τη Δημοκρατική και ελεύθερη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και πλήττει τη συλλογική της αυτονομία που εγγυάται και προστατεύει το Σύνταγμα.

Εάν ψηφιστούν τα προωθούμενα μέτρα, καμία κλαδική, ομοιοεπαγγελματική ή συμφέρουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ δεν θα μπορεί να υπογραφεί, ενώ ακόμη και αν υπογραφεί δεν θα δύναται να επεκταθεί, δηλαδή να κηρυχθεί υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι εργοδότες μέσω ψευδοσωματείων, που δεν εκφράζουν κανέναν παρά μόνο τα συμφέροντα των εργοδοτών, θα οδηγήσουν πρακτικά στην περεταίρω φτωχοποίηση των εργαζομένων και την καταστρατήγηση όλων των δικαιωμάτων μας, με την συνδρομή της ίδιας της Κυβέρνησης. Εμείς οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πως δρουν οι αφερέγγυοι εργοδότες. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε παρά μονάχα κατακτήθηκε μέσα από την συλλογική δράση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Κανένας ψευτοπρόεδρος και κανένα ψευτοσωματείο δεν πρόκειται να σας ενημερώσει για τις αλλαγές που έρχονται και πολύ περισσότερο να σας υπερασπιστεί, γιατί το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι τα εργοδοτικά συμφέροντα. Η απεργία αφορά όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στο χώρο του εργοστασίου και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για:

  • Καθολική επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων χωρίς προαπαιτούμενα και αστερίσκους, που οδηγούν στην πλήρη ασυδοσία.
  • Δικαίωμα καθαρής και μονομερούς προσφυγής στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα ο κομβικός ρόλος του ΟΜΕΔ στην υπογραφή συλλογικών συμφωνιών.
  • Κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων και της δυνατότητάς τους να υπογράφουν επιχειρησιακές συμφωνίες σε βάρος των εργαζομένων χωρίς τους εργαζόμενους.
  • Αποτελεσματικό έλεγχο της παραβατικότητας στο ωράριο εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν: όλοι απεργούμε και όλοι συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία της ΟΕΧΒΕ και του ΕΥΚ και σας καλούμε στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας στις 10:30 π.μ.

Όλοι μαζί μπορούμε – Κανένας μόνος του».