Ένα «θεραπευτικό» παραμύθι για τη δυσλεξία από την Ασημίνα Αγγελίδου και τον «Μαζίμπο» [φωτογραφίες]

Η παιδοψυχολόγος παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «Ο Μαζίμπο μιλάει για την δυσλεξία» σε μια εκδήλωση του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών Καβάλας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά

Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών Καβάλας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 το βιβλίο της παιδοψυχολόγου Ασημίνας Αγγελίδου με τίτλο «Ο Μαζίμπο μιλάει για την δυσλεξία».

Τι είναι όμως η δυσλεξία και πώς αντιμετωπίζεται από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς; Η παιδοψυχολόγος δεν στάθηκε σε τετριμμένους όρους και παραμυθίες, αλλά με άξονα το παραμύθι και επίκεντρο τα ίδια τα παιδιά, έδωσε συγκεκριμένες γραμμές για το πώς μπορούν να αμβλυνθούν για το παιδί οι αρνητικές και «εμφανείς» επιπτώσεις αυτής της ιδιαιτερότητας, όπως είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς, η έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης.

Η κ. Αγγελίδου στάθηκε κυρίως στην ενθάρρυνση του παιδιού να αυτοβελτιωθεί, και επικεντρώθηκε κυρίως στα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα τα οποία προκαλούνται από τις μαθησιακές δυσκολίες και πολλές φορές δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά, όπως είναι το άγχος, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το αίσθημα κατωτερότητας.

«Το παιδί έχει ανάγκη από επιβράβευση, αλλά σημασία δεν έχει τόσο να πούμε “μπράβο”, αλλά το πότε θα το πούμε, ενώ βασικός στόχος μας είναι να μάθουμε στο παιδί ότι το σχολείο είναι διασκέδαση και οι γονείς να δίνουν βάση στην πρόοδο και όχι στο αποτέλεσμα, δηλαδή στους βαθμούς», ανέφερε η κ. Αγγελίδου, επιχειρώντας να απομυθοποιήσει κάποιες τακτικές τις οποίες ακολουθούν πολλοί γονείς, ενώ παράλληλα τους προέτρεψε να ωθούν τα παιδιά σε δραστηριότητες.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και διάλογος με τη συγγραφέα.

Την παρουσίαση προλόγισε η τέως σχολική σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, ενώ τους μικρούς φίλους οι οποίοι βρέθηκαν στη βιβλιοπαρουσίαση εμψύχωσε και απασχόλησε με δημιουργικές δράσεις ο λογοθεραπευτής Κωνσταντίνος Χατζηχρήστου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αγγελίδου Ασημίνα είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές, συνέχισε με εξειδίκευση στη συμβουλευτική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία. Έπειτα, ολοκλήρωσε το πρώτο μεταπτυχιακό της στην Ψυχολογία Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας, καθώς και το δεύτερο μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, εξειδικεύθηκε στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως αναπληρώτρια ψυχολόγος σε σχολεία ειδικής αγωγής της Δράμας και στα ΚΕΔΔΥ της Ξάνθης και της Καβάλας. Σε ό,τι αφορά το ερευνητικό της έργο, συμμετέχει σε πληθώρα συνεδρίων που αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ψυχολογίας, ενώ έχει παρουσιάσει και προσωπική ερευνητική δουλειά σε 3 διεθνή συνέδρια. Επίσης, δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά. Από τον Μάρτιο του 2014 δημιούργησε το ψυχολογικό κέντρο μαθησιακών και αναπτυξιακών δυσκολιών ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τι όμορφο που είναι να σε χειροκροτούν όταν καταφέρνεις κάτι! Κι εγώ τα κατάφερα!
Τα κατάφερα αλλού, όχι στα μαθήματα…
Τι όμορφο συναίσθημα που είναι να είσαι διαφορετικός! Να είσαι διαφορετικός μαζί με όλους τους διαφορετικούς φίλους σου!

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου