Καβάλα: Ποια σχολεία θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα

Ποιες σχολικές μονάδες στον Νομό Καβάλας εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την «ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων στο εκπαιδευτικό σύστημα»

Τριακόσια τέσσερα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα αναμένεται να υποδεχτούν προσφυγόπουλα για το σχολικό έτος 2019-2020, ενώ στον Νομό Καβάλας αντιστοιχούν 7 σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη καθορίστηκαν οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν τάξεις μαθητών και μαθητριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κυρίως όμως προσφύγων.
Πρόκειται για 84 Γυμνάσια και Λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής, 71 σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία, 29 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 28 στη Θεσσαλία και ισάριθμες στην Ήπειρο, 19 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), 7 Γυμνάσια και Λύκεια στην περιφερειακή διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και στην Κρήτη, 6 στην περιφερειακή διεύθυνση Πελοποννήσου και ισάριθμα στην περιφερειακή διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου όπως και στη Δυτική Μακεδονία και 2 Επαγγελματικά Λύκεια της Σιβιανιδείου Σχολής.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου

Όπως σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου: «Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας», το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και «αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ο εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης των παραπάνω μαθητών/τριών (οριζόντια παρέμβαση σε όλα τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών/τριών). Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο της Πράξης θα στελεχώσουν τις Τάξεις Υποδοχής με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή προσαρμογή και η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθητών/τριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και των προσφυγοπαίδων».

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά.

Κατ΄ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον:

 1. Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών
 2. Προέρχονται από περιοχές στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση
 3. Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας
 4. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην Καβάλα τα οποία θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα

 • 1ο Γυμνάσιο Καβάλας
 • 4ο Γυμνάσιο Καβάλας
 • 5ο Γυμνάσιο Καβάλας
 • 2ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 • 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 • 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας
 • 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας

*Πηγή: www.in.gr