Καβάλα: «Λευκά μπαστούνια» σε… «μαύρα» πεζοδρόμια [φωτογραφίες]

Τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας ανέδειξαν σε «πραγματικό χρόνο» τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στους δρόμους της πόλης

Για ακόμα μια χρονιά τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της 15ης Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ανέδειξαν το πρωί της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2019 τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά τους, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια της Καβάλας.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας Μάκης Κρεμμύδας, δήλωσε ότι οι περισσότερες από αυτές τις δυσκολίες προκύπτουν καταρχάς από τις κακές νοοτροπίες που ενδεχομένως έχουν ορισμένοι πολίτες.

«Προσπαθούμε να τις αναδεικνύουμε αυτές τις δυσκολίες, προκειμένου να βελτιώνεται η ζωή και οι συνθήκες της ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης και των ηλικιωμένων και να υπάρχουν κανόνες στην πόλη, με τους οποίους να μπορούμε με ασφάλεια και με αυτονομία να κάνουμε τις καθημερινές μας σε δουλειές. Έτσι λοιπόν σήμερα είμαστε εδώ, παρουσία και της Δημοτικής Αρχής δια μέσω του αντιδημάρχου Αποστόλου Μουμτσάκη και της Δημοτικής Αστυνομίας, με σκοπό να κινηθούμε στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους της πόλης για να δούμε κατά πόσο και η εντολή του υπουργού του κ. Χρυσοχοΐδη έχει πιάσει τόπο, σχετικά με τα ελεύθερα πεζοδρόμια που θα πρέπει να υπάρχουν, τα οποία θα πρέπει να είναι μη κατειλημμένα από τροχοφόρα, δίκυκλα, από εμπόδια από διαφημιστικά stand και λοιπά, από την αυθαίρετη κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας», δήλωσε ο κ. Κρεμμύδας.

Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι αρχές και να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν από το δικό τους πόστο την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια.

«Θέλουμε παράλληλα, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, για αυτό και δώσαμε εικονικές κλήσεις που έχουμε εκτυπώσει με το λογότυπο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, σε όσους παρκάρουν παράνομα, θέλοντας να δείξουμε ότι με αυτό που κάνουν κάποιοι συμπολίτες μας, μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Θέλουμε απλώς να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες για να έχουμε κοινωνίες που είναι αρμονικά φτιαγμένες όπου ο ένας θα προσπαθεί να βοηθήσει και να σέβεται τον άλλον», σχολίασε ο κ. Κρεμμύδας.

«Σαφώς υπάρχει βελτίωση σε όλο αυτό που διαπιστώνουμε ότι γίνεται χρόνο με τον χρόνο. Απλώς επειδή ζούμε σε μία χώρα που οι κανόνες ενώ υπάρχουν δεν τηρούνται, θέλει περισσότερη δουλειά, χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, ενδεχομένως και αυστηρότερη πολιτική από τις αρχές, από την Αστυνομία, την Τροχαία, τον Δήμο και τη Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου όποιοι έχουν λάθος συμπεριφορές να μπαίνουν στη διαδικασία της αυστηρής αντιμετώπισης από την Πολιτεία», σημείωσε ο κ. Κρεμμύδας.