Ένα μήνυμα ζωής από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας [φωτογραφίες]

Ενημερωτική εκδήλωση με «επιμύθιο» το γεγονός ότι όλες οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, αρκεί να προλαμβάνονται-Η ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα και οι δεσμεύσεις του Μακάριου Λαζαρίδη

Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Νομού Καβάλας πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2019 ενημερωτική εκδήλωση, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα ζωής: ότι όλες οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, αρκεί να προλαμβάνονται.

Ομιλήτριες ήταν η γιατρός κ. Χαμαϊλίδου η οποία έδειξε στις γυναίκες τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξετάζουν το σώμα τους για τυχόν διάφορα σημάδια που θα δείξουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα για ασθένεια, η διατροφολόγος Ιωάννα Παντερμά μίλησε για τη σωστή διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο, ενώ ο κ. Βραχνίδης για την ανάγκη των εμβολιασμών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Φώτου, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην πρόσφατη δωρεάν εξέταση μαστού, δράση η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ) πληροφορώντας ότι από τις 150 γυναίκες που εξετάστηκαν, κάποιες δεν γνώριζαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Εμάς μας μένει η χαρά του εθελοντισμού. Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι στην Καβάλα είναι μια Ογκολογική Κλινική για να μην μεταφέρονται οι ασθενείς σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου», δήλωσε ο κ. Φώτου, καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους.

«Η πρόληψη είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας και συγχαίρω τον Σύλλογο για αυτήν την ημερίδα. Επαυξάνω δε στο γεγονός ότι η Καβάλα χρειάζεται τόσο Ογκολογική όσο και Αιματολογική Κλινική», δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος υπενθύμισε το σημαντικό ποσό το οποίο διέθεσε η Περιφέρεια για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καβάλας -άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ- και ευχήθηκε καλή δύναμη στα μέλη του Συλλόγου.

Τον λόγο έλαβε και ο περιφερειακός σύμβουλος, γιατρός και εκ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου Αρχέλαος Γρανάς, τονίζοντας και ο ίδιος το πόσο σημαντική είναι η ίδρυση μιας Ογκολογικής Κλινικής στην Καβάλα, ενώ τόνισε ότι πέρα από την πρόληψη, είναι σημαντικό ο ασθενής να παρακολουθεί ανά τακτά διαστήματα την πορεία της υγείας του, ακόμα και μετά την ίαση του καρκίνου.

Μακάριος Λαζαρίδης: Οι μεγαλύτεροι εχθροί είναι η άγνοια και ο εφησυχασμός

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τον Σύλλογο για το έργο του, μίλησε για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και του εθελοντισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Ογκολογικής Κλινικής, δεσμευόμενος ότι θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για να λυθεί ένα θέμα που θα δώσει ελπίδα και θα μειώσει την ταλαιπωρία πολλών ασθενών στην Καβάλα.

«Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία του ανθρώπου δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί και ο καρκίνος αλλά η άγνοια, ο εφησυχασμός και η αδιαφορία. Και τις περισσότερες φορές δεν είναι το νόσημα που πληγώνει. Είναι ο μύθος που το περιβάλλει. Έτσι, αναμφισβήτητα, ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού αλλά και κάθε μορφής καρκίνου, είναι το ξερίζωμα εκείνων των νοοτροπιών που επιβάλουν να κλείνουμε τα μάτια και τα στόματα μπροστά σε υπαρκτά προβλήματα. Στρουθοκαμηλισμοί και εσωστρέφειες δεν χωρούν σε τέτοιου είδους ζητήματα.

»Η πρόληψη -μέσω της έγκαιρης διάγνωσης- είναι η μόνη λύση. Και πέρα από τη χειροπιαστή αξία της πρόληψης, υπάρχει και η μέγιστη αξία που εσείς την κάνετε πράξη κάθε ημέρα. Η αξία του εθελοντισμού. Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός αποτελεί την υγιή αντίδραση και απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας σε φαινόμενα αδράνειας και αποχής.

»Και ειδικά η δική σας η εθελοντική προσφορά σας κάνει δυο φορές ανθρώπους. Όχι μόνο θυσιάζετε τον δικό σας χρόνο, αλλά τον αφιερώνετε στην αγάπη για τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Χαίρομαι λοιπόν σήμερα που βρίσκομαι μαζί σας για να δηλώσουμε ηχηρά ότι ο εθελοντισμός δεν είναι ζήτημα επιβολής. Είναι προσφοράς ψυχής. Είναι στάση ζωής και πράξη ζωής. Είμαστε δίπλα σας σ’ αυτόν τον αγώνα.

»Δεσμεύομαι επίσης δημόσια, ότι -εφόσον το Νοσοκομείο της Καβάλας πληροί όλες τις προϋποθέσεις– θα δρομολογήσουμε τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής. Μάλιστα, πρόσφατα πήρα στα χέρια μου την αλλαγή του οργανογράμματος την οποία έχει κάνει η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου -γιατί πρέπει να παραδεχόμαστε κάποια πράγματα, ασχέτως διαφωνιών- και θα πορευτούμε πάνω σε αυτό. Έχω τη λύση και με την 4η ΥΠΕ και με την Καβάλα να έχει πολύ ισχυρή πρόσβαση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση