«Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών»: Στον δρόμο των εκλογών με 4 βασικά «όπλα»

Ο επικεφαλής της παράταξης Απόστολος Παυλίδης παρουσίασε τις θέσεις της ομάδας του, καθώς και μερικούς εκ των υποψηφίων, λίγο πριν το άνοιγμα των καλπών για την ανάδειξη διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας

Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Απόστολος Παυλίδης παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2019 συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξής του, της «Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών», καθώς και μερικούς από τους υποψηφίους.

Όπως είπε ο κ. Παυλίδης, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο εκλογικά τμήματα, στην Καβάλα και στη Δράμα, στα γραφεία του ΤΕΕ-ΑΜ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 από τις 08:00 μέχρι τις 19:00.

Οι 4 πυλώνες της παράταξης

«Συνοψίζοντας την προσπάθεια που κάνουμε ως παράταξη στο τμήμα ΑΜ θα χρησιμοποιούσα 4 λέξεις. Τεχνογνωσία, Θέληση, Συνεργασία , Αποφασιστικότητα». Με αυτές τις 4 λέξεις ο κ. Παυλίδης έδωσε το στίγμα της παράταξης, σύμφωνα με τα όσα έπραξε μέχρι τώρα ως διοίκηση, αλλά και με το έργο το πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει, εφόσον αναλάβει εκ νέου τη διοίκηση.

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες

Τεχνογνωσία: Είμαστε μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από ελεύθερους επαγγελματίες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες μηχανικοί. Έχουμε στελέχη που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, επιστήμονες που είναι σε επιτροπές και συμβούλια που ασχολούνται με την έρευνα και διαμορφώνουν τα σχέδια που θα αποτελέσουν την βάση για την ανάπτυξη της περιοχής μας, έχουμε ανθρώπους συναδέλφους μηχανικούς που είναι σε θέση ευθύνης σε Δήμους και Περιφέρεια, έχουμε καθηγητές πανεπιστημίου που ασκούν διδακτικό έργο και ασχολούνται με την έρευνα και την τεχνολογία, ενώ δουλεύουν σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Θέληση: Είμαστε μια ομάδα η οποία έχει πολύ καλή διάθεση να αξιοποιήσει την συγκυρία στην οποία έχω αναφερθεί κατ επανάληψη, την θετική συγκυρία η οποία υπάρχει ειδικά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου και η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα ότι έχει την διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μηχανικοί.

Συνεργασία: Η συνεργασία αφορά πρώτα την ομάδα μας. Είμαστε μια ομάδα που απαρτίζεται από πάρα πολλούς μηχανικούς. Έχουμε 45 μηχανικούς σε Καβάλα και Δράμα. Η υπόθεση δεν είναι υποθέσεις δικές μας, του ενός ατόμου, αλλά είναι υπόθεση όλων μας. Συζητάμε όλοι μαζί, ο καθένας στο αντικείμενο του που το έχει δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια και έχει εξειδικευτεί σ αυτό και παίρνουμε τις αποφάσεις συλλογικά και προχωράμε.  Συνεργασία σε επίπεδο Τεχνικού Επιμελητηρίου και το έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε συνεργαστεί με την παράταξη «Μηχανική Δράμας» μια παράταξη που δεν έχει ιδεολογική αναφορά αντίστοιχη με την δική μας. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να συνεργαστούμε και να έχουμε μια θητεία που συνοδεύτηκε από δράσεις που ενίσχυσαν την εξωστρέφεια του ΤΕΕ-ΑΜ. Προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε πόρους στις δύσκολες στιγμές που ζούμε φέρνοντας ευρωπαϊκά προγράμματα και προσπαθώντας να αποκτήσουμε εμπειρία στην διαχείριση τους,  κάναμε παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τους μηχανικούς, στέλνοντας έγγραφα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία. Έμπρακτα δείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου σε θέματα που αφορούν την λειτουργία δόμησης, αλλά και την από κοινού κατάθεση πρότασης για ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είμαστε σε επαφή με τον Δήμο Θάσου για να λύσουμε το πρόβλημα της λειτουργίας της υπηρεσίας δόμησης, με την γνωστή υποστελέχωση. Είμαστε σε συζητήσεις για να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση, για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης. Είμαστε σε επαφή με τον Δήμο Νέστου για θέματα που απασχολούν την περιοχή. Είπαμε ότι θα συνδράμουμε με ομάδες εργασίες για να δούμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα της υπηρεσίας δόμησης, με την λειτουργία ενός Πολεοδομικού γραφείου σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου που θα καλύπτει τις υποθέσεις που αφορούν τους Δήμους Νέστου και Θάσου. Είχαμε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και είναι γνωστή η ιστορία που ταλανίζει τον Δήμο με την υπηρεσία δόμησης  με την καθυστέρηση με την έκδοση οικοδομικών αδειών. Κάναμε συνεργασία με τα στελέχη της υπηρεσίας και ζητήσαμε να κατατεθούν προτάσεις. Υπάρχει καλή διάθεση απ όλες τις πλευρές και τη διοίκηση του Δήμου. Στο προσεχές διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα της συνεργασία. Είχαμε συνεργασία και με τον ΤΕΕ Θράκης όπου από κοινού συζητάμε τα θέματα και τα διοχετεύουμε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Αποφασιστικότητα: Εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Υπάρχει η συγκυρία η θετική, αλλά ακόμα κι αν βλέπουμε σκέψεις που διατυπώνονται στις συζητήσεις μας το προηγούμενο διάστημα και να μετουσιώνονται σε νομοσχέδιο είναι μια ευτυχής διαπίστωση, όμως τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί. Χρειάζεται αγώνας, επιμονή και επιμονή για να προχωρήσουν τα πράγματα γρήγορα. Η αποφασιστικότητα φάνηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2», όπου είδαμε το δημοφιλές αυτό πρόγραμμα να ανοίγει, αφού συνειδητοποιήσαμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Σε συνεργασία με τον ΤΕΕ Θράκης δεν περιοριστήκαμε απλά σε διατύπωση εγγράφων όπως έγινε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά κάναμε παρεμβάσεις στον πρόεδρο του ΤΕΕ της Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Στασινό, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην συνέχεια επαφή στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τον κ Χρήστο Μέτιο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας έγινε πράξη με την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη ότι δίνει 15 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι αιτήσεις που σταμάτησαν ή δεν εκδόθηκαν και αποκαταστάθηκε η αδικία που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες φορές. Συνεργασία είχαμε και σε εθνικό επίπεδο με τον κ. Στασινό να ακούει αυτά που συζητήσαμε εδώ, δηλαδή στο μέτρο αναστολής ΦΠΑ για τρία χρόνια, όπου συζητήσαμε και είπαμε ότι αυτό δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις νεόδμητες κατοικίες, αλλά να επεκταθεί και στις κατοικίες από το 2.000 γυρίζοντας πίσω στις αδιάθετες, πράγμα που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου. Στο ίδιο μήκος κύματος, παρέμβαση έγινε και στην έκπτωση 40% για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Ο κ. Στασινός συναντήθηκε με τον κ Κωστή Χατζηδάκη και ανακοίνωσαν πως η πρόταση έχει ωριμάσει και θα κατατεθεί».

Οι υποψήφιοι με την παράταξη

Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης παρουσίασε τους συνεργάτες του, υποψήφιους της παράταξης «Δημοκρατική Κίνησης Μηχανικών» που τον πλαισίωσαν στη συνέντευξη.

Πρόκειται για τους:

  • Γιώργος Νάστος
  • Στέλλα Παπαγιαννίδου
  • Χρήστος Σαρόγλου
  • Ελένη Τσιμπρικίδου
  • Νίκος Μουτάφης
  • Δημήτρη Λεπίδα
  • Δημοσθένης Τουλκίδης

Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσε και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων. Όλον αυτόν τον καιρό, δράσαμε καταλυτικά σε θέματα Πολεοδομίας και πράξαμε πολλές ενέργειες για τη δημιουργία γραφείου Πολεοδομίας στον δήμο Παγγαίου, κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε και για τον δήμο Θάσου. Οι δράσεις μας για εξωστρέφεια είναι σημαντικότατες και τώρα φροντίζουμε για το πρόγραμμα XL2 το οποίο θα απογειώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι σίγουρο πως η παράταξή μας στις εκλογές θα κόψει πρώτη το νήμα».