«Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ»: Οι θέσεις και το στίγμα της παράταξης

Τα πεπραγμένα, οι διεκδικήσεις και τα πλάνα της παράταξης, στον δρόμο των μηχανικών για τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΤΕΕ-ΑΜ

Με κεντρικό σύνθημα “Start up TEE” η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019. Η παράταξη αποτελεί μια συνεργασία παρατάξεων, της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, των Οικολόγων Μηχανικών και πολλών προοδευτικών μηχανικών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός μεγάλου προοδευτικού χώρου στο ΤΕΕ.

Η ανακοίνωση με τις θέσεις και την ταυτότητα της «Συμμαχίας για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ»

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, των Οικολόγων Μηχανικών και πολλών προοδευτικών μηχανικών. Είμαστε ενεργοί μηχανικοί που αγωνιούμε για το επάγγελμα, την επιστήμη, την κοινωνία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Θεωρούμε μεγάλο στοίχημα την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου ευρύτερα στην κοινωνία. Στο ΤΕΕ, συνεργαζόμαστε, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις για να κάνουμε το ΤΕΕ ξανά συνοδοιπόρο στην καθημερινότητα του μηχανικού και πρωταγωνιστή στα μεγάλα αναπτυξιακά και τεχνικά θέματα της χώρας.

Διεκδικήσαμε και έγινε πράξη:

  • Η αποσύνδεση της εγγραφής στο ΤΕΕ από την υποχρέωση ασφάλισης από 1.1.2017
  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 13,33% που ψηφίστηκε αρχές του 2019
  • η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας χωρίς την απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας
  • η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών με το Ν. 4495/17
  • οι νέες θέσεις εργασίας για μηχανικούς στη βιομηχανία και την πληροφορική από τον ΟΑΕΔ
  • η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις νέες ειδικότητες
  • η κατοχύρωση των 5ετών διπλωμάτων μας ως μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master)
  • η Υγειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους μηχανικούς

Στον απόηχο της λήξης των μνημονίων,  το στοίχημα είναι η επόμενη μέρα να  φέρει ανάπτυξη με σχεδιασμό για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Το ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας. Με πρωτοβουλίες, θεσμικές και νομοθετικές για όλα τα μεγάλα τεχνικά ζητήματα της χώρας  μας, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  • Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
  • Νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προς την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας,με ανάταξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
  • Σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης
  • Ενεργειακό σχεδιασμό , με κύριο πυλώνα μια σύγχρονη και αναβαθμισμένη δημόσια ΔΕΗ με ριζική στροφή στις ΑΠΕ, αντιμετωπίζοντας με επιστημονικό τρόπο, όλα τα συναφή περιβαλλοντικά, τεχνικά και κοινωνικά ζητήματα.

Με Προγραμματικές Συμβάσεις και συνέργειες του ΤΕΕ με τα Πανεπιστήμια (Διεθνές Πανεπιστήμιο, Δ.Π.Θ, Α.Π.Θ ) φορείς του Δημοσίου και την Αυτοδιοίκηση. Το ΤΕΕ να παράξει Τεχνικές Οδηγίες και στρατηγικό σχεδιασμό για κρίσιμα Τεχνικά Θέματα (π.χ συμμετοχή στο δημιουργούμενο Μητρώο Υποδομών) αξιοποιώντας τη γνώση των χιλιάδων μελών του.

Η πρόσφατη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 4 Οκτωβρίου 2019, αποτελεί σημαντική νίκη για όλους εμάς. Επιβάλλει να μειωθούν οι εισφορές για κύρια σύνταξη στο 6,67%, δηλαδή στο ποσοστό που ισχύει για τους μισθωτούς, από 20% που ήταν αρχικά με τον Ν.4387/2016 και από 13,33% που μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Ανάλογα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές για τον κλάδο υγείας.

Και τίθεται το ερώτημα αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρήσει στη μείωση των εισφορών ή θα επαναφέρει τις ασφαλιστικές κλάσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών αδιακρίτως, για την πλειοψηφία των μηχανικών.

Θέλουμε το ΤΕΕ πρωτοπόρο στην στήριξη της νέας γενιάς, πρωταγωνιστή στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μηχανικών και προτείνουμε την υλοποίηση:

  • Προγραμμάτων νέων θέσεων εργασίας για μηχανικούς, με έμφαση στη νέα γενιά και την καινοτομία
  • Γραφείου Επαγγελματικής Διασύνδεσης και Υποστήριξης στο ΤΕΕ, με προσανατολισμό στη νέα γενιά
  • Διοργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων στην Περιφέρεια

Το ΤΕΕ πρέπει να έχει λόγο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους  μηχανικούς. Να συμβάλλει με προτάσεις για την

  • Κωδικοποίηση και απλούστευση της πολεοδομικής και τεχνικής Νομοθεσίας και αντιμετώπιση της πολυνομίας και της πολυερμηνείας των Νόμων.
  • Ριζική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για να περάσουμε από ένα ελεγχο-κεντρικό κράτος σε ένα πολιτο-κεντρικό κράτος.
  • Μέτρα πολιτικής για τον εξορθολογισμό των εκπτώσεων στις Μελέτες και τα Έργα του Δημοσίου
  • υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  στον Τεχνικό Κλάδο (συμπεριλαμβανομένου του ΔΠΥ)

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η Διοίκηση των προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία παρατάξεων, οδήγησε το ΤΕΕ σε μία  νεοφιλελεύθερη πορεία συρρίκνωσης. Ακύρωσε το ρόλο του ως Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας. Άφησε χώρο  για πελατειακές σχέσεις. Κινήθηκε χωρίς σχέδιο και οφέλη για την πλειοψηφία της κοινωνίας και των μηχανικών και αυτό αποδεικνύεται από το πρόσφατα ψηφισμένο «Πολυνομοσχέδιο Ανάπτυξης». Εκεί ψηφίστηκε μεταξύ άλλων  η εξίσωση των  πτυχίων των κολεγίων με τα διπλώματά μας. Απαράδεκτη μεθόδευση που απαξιώνει το επάγγελμά μας. Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ πιέστηκε πολύ ώστε να εκφράσει  την κάθετη αντίθεση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας.

Θα σταθούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και θα αγωνιστούμε προσπαθώντας  να υλοποιηθούν οι στόχοι μας για ένα διαφορετικό Τεχνικό Επιμελητήριο, σύγχρονο και πάντα δίπλα στους μηχανικούς και στην κοινωνία.