Το συγκινητικό «αντίο» του Μακάριου Λαζαρίδη στον Γιάννη Σπανό

Με στίχους από το τραγούδι «Κάτω απ' τη μαρκίζα» ο βουλευτής Καβάλας αποχαιρέτησε τον πατέρα του «Νέου Κύματος»

Στο πένθος βυθίστηκε η χώρα μετά την είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη, πατέρας του «Νέου Κύματος», Γιάννη Σπανού, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο τον Γιάννη Σπανό ήταν και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος είπε το δικό του «αντίο» με μια ανάρτηση στο Twitter επιλέγοντας στίχους από το τραγούδι «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» (Συνθέτης: Γιάννης Σπανός, Στιχουργός: Μάνος Ελευθερίου) ως το ύστατο «χαίρε» στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Ο Γιάννης Σπανός είχε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς και τραγουδιστές, ενώ έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο. Υπήρξε από τους συνθέτες που πρωτοστάτησαν στο «Νέο Κύμα». Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Αν και ήταν φοιτητής Νομικής, εγκατέλειψε τις σπουδές του και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου έπαιζε πιάνο σε μπουάτ. Εκεί συνεργάστηκε με αστέρια της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά., ενώ μελοποίησε Γάλλους ποιητές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου δημιούργησε ένα καθαρά προσωπικό ύφος και μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές. Το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» με τη φωνή της Καίτης Χωματά. Άλλα τραγούδια του, η «Οδός Αριστοτέλους», τα «Άσπρα Καράβια» κ.ά. τα οποία τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές.