6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Από την Καβάλα μέχρι τη Νορβηγία με οδηγό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στην πόλη Σταβάνγκερ και στο σχολείο Autsbø Skole ανταλλάσσοντας σκέψεις με ομολόγους τους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με θέμα την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων

Από τις 22 Οκτωβρίου 2019 έως τις 26 Οκτωβρίου 2019, οι εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Καβάλας Μελίνα Ευθυμιάδου και Ευθυμία Ξουβερούδη βρέθηκαν στην πόλη Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και στο σχολείο Autsbø Skole. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους εταίρους από τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος Erasmus+ KA2 Skilling me softly: soft skills for an integral education με θέμα την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η συναισθηματική νοημοσύνη, η αυτεπίγνωση και η διαχείριση άγχους με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Νορβηγία. Να σημειωθεί ότι οι ήπιες δεξιότητες θεωρούνται πολύ σημαντικές στην εποχή μας, αφού βοηθούν μικρούς και μεγάλους να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι καθηγήτριες της Νορβηγίας Anne Svendsen και Lene Steiro, οι οποίες ήταν και υπεύθυνες για τη διοργάνωση, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους εταίρους του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αρχικά γνωρίστηκαν, αφού αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του προγράμματος και στη συνέχεια μίλησαν για τη σχολική τους μονάδα, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και την πόλη τους και φυσικά έθεσαν στόχους, καθώς και ρεαλιστικούς τρόπους υλοποίησης των στόχων.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του έργου, καθορίστηκαν οι δύο συναντήσεις για το σχολικό έτος 2019-2020 που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία και στη Πολωνία, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2020 αντίστοιχα και καθορίστηκαν οι δραστηριότητες που θα εκπονήσει και θα παρουσιάσει το κάθε σχολείο. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη συνεχή και δημιουργική συνεργασία και στην επικοινωνία όλων των σχολικών μονάδων μέσα από την πλατφόρμα e-twinning. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι διάχυσης του προγράμματος και συνεργασίες με τοπικά ΜΜΕ, φορείς και άλλες σχολικές μονάδες.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα και στον πολιτισμό της περιοχής, απόλαυσαν μια κρουαζιέρα στα κρύα νορβηγικά νερά και γεύτηκαν παραδοσιακές νορβηγικές γεύσεις, όπως ο σολομός.

Το ραντεβού των σχολικών μονάδων ανανεώθηκε για τη 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2020 στην Ισπανία όπου το 6ο Γυμνάσιο θα ταξιδέψει με 10 μαθητές, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν από Ισπανούς μαθητές και 2 καθηγητές του προγράμματος.