5ο Γυμνάσιο – Γυμνάσιο Κρηνίδων: Παράθυρο στον κόσμο η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο [Φωτογραφίες]

Πλούσιοι σε εμπειρίες και γεμάτοι από εικόνες επέστρεψαν από το Στρασβούργο οι καθηγητές και οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων της Καβάλας

Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας και το Γυμνάσιο Κρηνίδων ως συνεργαζόμενα σχολεία, μετά την πολύ επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη που υλοποίησαν πέρυσι στο επιστημονικό κέντρο CERN της Γενεύης, πραγματοποίησαν και φέτος μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου (Γαλλία), από τις 21/10/2019 έως και τις 25/10/2019. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτηση των σχολείων, την οποία ακολούθησε πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου και διευθέτηση της επίσκεψης σε συνεργασία με το Τμήμα Επισκέψεων και Σεμιναριών της ΕΕ που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Κοινή πεποίθηση και των δύο σχολείων είναι πως οι εκπαιδευτικές εκδρομές τέτοιου τύπου, και κυρίως οι εκδρομές στο εξωτερικό, αποτελούν μία ανεπανάληπτη εμπειρία αλλά και τεράστιο όφελος για τους μαθητές. Οι μαθητές ουσιαστικά αποκτούν μία νέα προοπτική για τον κόσμο, κατανοούν καλύτερα τη θέση τους στην κοινωνία και αναπτύσσουν ένα άνοιγμα προς τη διαφορετικότητα των άλλων, μέσω της άμεσης επαφής με ένα διαφορετικό περιβάλλον ή ακόμα και μια νέα κουλτούρα ή γλώσσα. Αν σε αυτά συμπληρωθούν η κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνεται σε ένα ομαδικό ταξίδι, οι δυνατές εμπειρίες μακριά από το ελεγχόμενο σχολικό περιβάλλον και η διέγερση της επιθυμίας για μάθηση, γίνεται κατανοητό ότι τα παιδιά κερδίζουν ουσιαστικά από ένα τέτοιο μορφωτικό ταξίδι και για μεγάλο χρονικό διάστημα επεξεργάζονται και καλλιεργούν μέσα τους τις εμπειρίες, τις εικόνες και τις γνώσεις που απέκτησαν.

Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη τα δύο σχολεία επιδίωξαν να γίνουν δεκτά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου κατά την περίοδο της ολομέλειας, ώστε να έχουν την πολύτιμη και σπάνια εμπειρία της παρακολούθησης της συζήτησης των Ευρωβουλευτών και της πλήρους λειτουργίας αυτού του βασικότατου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας και τη φωνή των πολιτών της Ευρώπης, ως το μοναδικό άμεσα εκλεγόμενο θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Η επίσκεψη περιελάμβανε παρακολούθηση της συζήτησης της ολομέλειας από τα θεωρεία της κεντρικής αίθουσας (όπου τα παιδιά είχαν την εμπειρία να ακούσουν τους Βρετανούς ευρωβουλευτές υπέρ του brexit κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020), ξενάγηση των μαθητών στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και στη συνέχεια τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Louis Weiss του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ο Γιώργιος Στυλιανού, υπεύθυνος της Γενικής Δ/νσης Επικοινωνίας, με ιδιαίτερα γλαφυρό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασε στους μαθητές τη λειτουργία, δράση και σημασία του Ευρωκοινοβουλίου, μέσα από μία ζωντανή συζήτηση που κράτησε το ενδιαφέρον τους και τους πρόσφερε ουσιαστικές γνώσεις.

Είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε τους στόχους της και ήταν για τα παιδιά μία εμπειρία που θα διευρύνει τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, θα καλλιεργήσει τη συνείδησή τους ως μελλοντικών Ευρωπαίων ενεργών πολιτών και θα έχει γενικά επίδραση στην προσωπικότητά τους. Κατά τη διάρκεια όμως αυτού του ταξιδιού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν και από τις άλλες επισκέψεις που έγιναν: Γνώρισαν την ιστορική πόλη του Στρασβούργου, μία πόλη από τις γραφικότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Περιηγήθηκαν στη φύση της Αλσατίας και του Μέλανα Δρυμού, με τα ιδιαίτερης ομορφιάς χωριά όπως το διάσημο Κολμάρ που θεωρείται πόλη-μουσείο. Επισκέφθηκαν δύο περιβαλλοντικά πάρκα άγριας ζωής και , τέλος, ταξίδεψαν μέχρι την Χαιδελβέργη στη Γερμανία, την ιστορική πανεπιστημιούπολη της Ευρώπης και μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας, όπου περπάτησαν στους ιστορικούς δρόμους και τις γέφυρές της και ανέβηκαν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο μέχρι το επιβλητικό Κάστρο της.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χάρη στην ιδανική συνεργασία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά, τους γονείς και κηδεμόνες και το προσωπικό και των δύο σχολείων, χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό αλλά και τη βοήθεια που πρόσφερε η Δ/νση Επικοινωνίας της ΕΕ και το Τμήμα Επισκέψεων και Σεμιναρίων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι καθηγητές και μαθητές επέστρεψαν πλούσιοι σε εμπειρίες, γεμάτοι από εικόνες. Επέστρεψαν καλύτεροι και διαφορετικοί. Κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο που τους πρόσφερε άλλο ένα ταξίδι στον κόσμο.