Via Eurasia: Η Καβάλα «ξεναγείται» στις πολιτιστικές διαδρομές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς

Ενημερωτική εκδήλωση για τους Δρόμους της Ευρασίας: Ποιους αφορά, ποιοι οι στόχοι και ποιοι οι εταίροι

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 στις 10:30 θα γίνει παρουσίαση της πολιτιστικής διαδρομής Via Eurasia στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ στην Καβάλα, όπου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με μια διαφορετική πολιτιστική διαδρομή, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Τι είναι οι πολιτιστικές διαδρομές

Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) που ξεκίνησε το 1987. Οι διαδρομές είναι μια πρόσκληση για ανακάλυψη του πλούτου και της ποικιλίας της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, προωθώντας τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης (ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστικής ποικιλία, διαπολιτισμικό διάλογο, αμοιβαίες διασυνοριακές ανταλλαγές).

Πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia

Η πολιτιστική διαδρομή (Cultural route) Via Eurasia είναι μια κοινή προσπάθεια τριών φορέων από Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία. Η προσπάθεια ξεκίνησε με αρχική πρωτοβουλία του φορέα Culture Routes Society (CRS) με έδρα την Αττάλεια της Τουρκίας. Η Via Francigena (EAVF-European Association of Via Francigena) είναι ο Ιταλός εταίρος. Η Via Francigena είναι μια ήδη πιστοποιημένη διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης (2001) και πλέον αποτελεί μια από τις ήδη αναπτυγμένες και επιτυχημένες πολιτιστικές διαδρομές. Ο τρίτος εταίρος είναι το Trace Your Eco (TYE), με έδρα την Θεσσαλονίκη και έχει αναλάβει την ανάπτυξη και συντονισμό των δράσεων στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο, ενώ υποστηρικτικό ρόλο παρέχει η μη κυβερνητική οργάνωση Via Egnatia Foundation με έδρα την Ολλανδία.

H Via Eurasia είναι ένα δίκτυο διαδρομών με κοινό στοιχείο τη μηχανική και δημιουργία δρόμων σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Στόχος όλων των οδών υπήρξε η επικοινωνία εκτενών γεωγραφικών περιοχών, το εμπόριο, η μετακίνηση πληθυσμών, στρατιωτικές μετακινήσεις και άλλες πολλές χρήσεις.

Έτσι το δίκτυο περιλαμβάνει την Via Francigena nel Sud από τη Ρώμη ως το Μπάρι στην περιοχή της Ιταλίας. Στον χώρο των Βαλκανίων περιλαμβάνει την Εγνατία Οδό (via Egnatia), η οποία ξεκινάει από το Δυρράχιο της Αλβανίας και οδεύει μέσω της Φλώρινας προς την Θεσσαλονίκη, Καβάλα και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη (Istanbul).

Στο ασιατικό τμήμα, εντός της Τουρκίας περιλαμβάνει διαδρομές από τα Μύρα (Demre) της ΝΔ Τουρκίας, διασχίζει τις περιοχές της Λυκίας (Αττάλειας, Antalya,) Πισιδίας, Φρυγίας (Κιουτάχειας), Προύσας και Νικομήδειας (Μυσίας και Βιθυνίας) ακολουθώντας υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές.

Δράσεις ενημέρωσης

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου τεκμηρίωσης της ιστορικότητας του δρόμου στο προαναφερθέν πλαίσιο, με τελικό στόχο ο Δρόμος της Ευρασίας (via Eurasia) να αναγνωριστεί (όπως η Via Francigena) ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ήδη συγκεκριμένες δράσεις.

Το επόμενο βήμα γίνεται στην Ελλάδα με την ενημέρωση οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμους και Περιφέρειες, πολιτιστικούς/πεζοπορικούς/φυσιολατρικούς συλλόγους-μη κυβερνητικές οργανώσεις και ερευνητικά ιδρύματα/πανεπιστήμια, ιδιωτικούς φορείς και επιχειρηματίες που βρίσκονται πάνω στην πορεία της Via Eurasia. Θα αναπτυχθούν τα οφέλη της ύπαρξης μιας πολιτισμικής διαδρομής στην εκάστοτε περιοχή.

Οι δράσεις ενημέρωσης θα συνεχίσουν και κατά την διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Στόχος είναι η κατάθεση της αίτησης για πιστοποίηση τον Σεπτέμβριο το 2020, που είναι ο επόμενος κύκλος των επίσημων καταθέσεων νέων αιτήσεων.

Σημεία ενημέρωσης

Μεταξύ 12 και 16 Νοεμβρίου 2019 θα γίνουν παρουσιάσεις σε διάφορους δήμους της βόρειας Ελλάδας, κατά μήκους την διαδρομής. Η ακριβής τοποθεσία για κάθε ημέρα θα ανακοινώνεται στη σελίδα της εκδήλωσης με σχετική ανάρτηση.

Ποιον ενδιαφέρει

Τοπικούς φορείς, πανεπιστήμια, πεζοπορικούς συλλόγους, συλλόγους αθλητικών δράσεων, εταιρίες παροχής τουριστικών υπηρεσιών, οποιονδήποτε ασχολείται με τη σίτιση ή και διαμονή, αλλά και καθέναν που ασχολείται με την ανάπτυξη και υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης.