«Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη»: Το Μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για 10 λεπτά δημοσιότητας

Απάντηση-κόλαφος της Κίνησης στην ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων Καβάλας των κ. κ. Παπαδόπουλου, Παππά και Ξανθόπουλου για το Μεταναστευτικό και για το ότι «φλερτάρουν με τον διχασμό των Καβαλιωτών»

Απάντηση στην ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με επικεφαλής τον Μάκη Παπαδόπουλο, τον Βαγγέλη Παππά και τον Νίκο Ξανθόπουλο αντίστοιχα (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ) δίνουν οι «Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη» σχετικά με το camp των προσφύγων στο Ασημακοπούλου και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται συνολικά το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Κίνηση των Πολιτών αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι μερίδα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου «φλερτάρει» με τον διχασμό των Καβαλιωτών για να κλέψουν λίγη δημοσιότητα, ενώ ετοιμάζει και παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, καταθέτοντας και σχετικό κείμενο για το Μεταναστευτικό και το πόσο (και αν) επηρεάζει την καθημερινότητα της Καβάλας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των «Ενεργών Πολιτών για την Αλληλεγγύη»

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για το Μεταναστευτικό ζητούν οι κ.κ. Παπαδόπουλος, Παππάς και Ξανθόπουλος, κάνοντας λόγο σε… αναφορές για μετατροπή του στρατοπέδου Ασημακοπούλου σε μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και σε άλλες αναφορές που εμπλέκουν και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα.

Όλα αυτά βέβαια βασίζονται σε αόριστες αναφορές… κατά την καθομιλουμένη σε ΦΗΜΕΣ, καθώς δεν κατονομάζουν καμία. Μόλις λίγες ημέρες πριν η Κίνηση Ενεργών Πολιτών σε κείμενό μας καταρρίψαμε με στοιχεία την όποια φήμη κυκλοφορούσε σχετικά με τη μονιμότητα ή μη της διαμονής των προσφυγών στη Δομή Φιλοξενίας της Καβάλας, καθώς το μέσο διάστημα παραμονής τους μέχρι την έγκριση του ασύλου ανέρχεται στους 6-12 μήνες. Διάστημα κατά το οποίο κοινωνικοποιούνται, κυκλοφορούν στην πόλη, ψωνίζουν και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο.

Παρόλα αυτά εκείνοι συνεχίζουν να επιμένουν βασιζόμενοι σε φήμες και ζητούν:

  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε άλλο «καταλληλότερο μέρος», χωρίς να μας λένε ποιο είναι αυτό, αν μπορούν να μεταφερθούν εκεί και πότε μπορεί να γίνει αυτό. Αναφέροντας μόνο ότι το επιθυμητό μέρος είναι κάποιο «ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ» που μπορεί να είναι καταλληλότερο. (Να τους ξαναπάμε μήπως στο Εσκί Καπού κύριοι;)
  • Να συζητηθεί τι θα γίνει με το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, ένα θέμα για το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί ούτε καν το ιδιοκτησιακό, συνδέοντάς το έτσι με την παραμονή των προσφύγων σαν να φταίνε οι πρόσφυγες για τη διαχρονική απραξία του Δήμου στην υποβαθμισμένη ανατολική πλευρά της πόλης. Και όλα αυτά τα θυμήθηκαν «έκτακτα»

Στους «έκτακτους» αυτούς κύριους θα πρέπει να ειπωθεί:

  1. ότι το προσφυγικό είναι πολύ σοβαρό εθνικό και διεθνές πρόβλημα για να γίνεται μικροπολιτική με αυτό
  2. ότι δεν μπορεί να αναδεικνύουν με τη μέθοδο του κατεπείγοντος ως πρόβλημα ένα θέμα που δεν αποτελεί πρόβλημα για την καθημερινότητα των Καβαλιωτών, με προφανή κίνδυνο να διχάσουν την πόλη, για να αποκτήσουν 10 λεπτά δημοσιότητας

Από μέρους μας, καλούμε τους κυρίους αυτούς αντί να σκιαμαχούν ενάντια σε εξαθλιωμένα γυναικόπαιδα, να καταπιαστούν με τα υπαρκτά προβλήματα της πόλης… που δεν είναι και λίγα. Επιπλέον, θεωρούμε ότι μέλημα όλων μας θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της επικοινωνίας των προσφύγων με τους κάτοικους της πόλη και σε αυτήν τη βάση καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητούν για το προσφυγικό, με τον Δήμο να λειτουργεί βοηθητικά και όχι να διχάζει τους πολίτες.

Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Αφού όμως αυτή η συζήτηση θα γίνει -ως μη όφειλε- οι Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη θα καταθέσουν επίσημα το κείμενό τους «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ: 10 ΜΥΘΟΙ και 1 ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» που ήδη έχει υπογραφεί από 500 συμπολίτες μας (διαβάστε εδώ το κείμενο).