Λεωνίδας Παππάς: Υπήρχαν δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου Καβάλας με 20.000 ευρώ εισόδημα!

Η υποχρέωση επικαιροποίησης των στοιχείων των δικαιούχων έφερε στο φως «περίεργες» υποθέσεις ανθρώπων που λάμβαναν προϊόντα ενώ είχαν υψηλά εισοδήματα - Τι αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Σε σοβαρές καταγγελίες με φόντο τη διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου από την διοίκηση Τσανάκα προέβη ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Καβάλας Λεωνίδας Παππάς, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6.




Ο κ. Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπήρχαν δικαιούχοι με 15 και 20.000 ευρώ εισόδημα και όπως εξήγησε, η υπηρεσία οφείλει να ελέγξει όλα τα κριτήρια με τα οποία λάμβαναν προϊόντα και πως με την έναρξη της διαδικασίας αποκαλύφθηκε πως πολλοί δημότες απολάμβαναν προνομίων του Κοινωνικού Παντοπωλείου χωρίς να το δικαιούνται.

Η υπόθεση του άνεργου που κάηκε το σπίτι του

Για την υπόθεση του άνεργου που κάηκε το σπίτι του, υποστήριξε: «Ο δήμαρχος μετέβη  στο σπίτι του ανθρώπου, η κοινωνική υπηρεσία ήταν παρούσα εκεί που έπρεπε και ο δήμαρχος με την παρουσία του έδωσε διέξοδο στο πρόβλημα. Ο δήμαρχος, ξέρετε, έχει την ιδιότητα και αυτή του αντιδημάρχου, θέλησε να πάει ο ίδιος εκεί».

«Βρήκαν την εύκολη λύση: λιγότερες διανομές, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό του δήμου»

Σχετικά με το Κοινωνικό Παντοπωλείο Καβάλας, δήλωσε: «Είπα στην κ. Τσανάκα ότι υπάρχουν πολλές παραλήψεις και προβλήματα που προκύπτουν στον κοινωνικό τομέα. Η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της λένε ότι αυτοί έβαλαν χρήματα στον προϋπολογισμό και πράγματι ισχύει αυτό, έβαλαν χρήματα, αλλά δεν αξιοποίησαν κανένα πρόγραμμα και με πολιτική τεμπελιά δεν ανάδειξαν άλλες διεξόδους. Βρήκαν την εύκολη λύση: λιγότερες διανομές, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό του δήμου. Δεν αναζητήθηκαν στον βαθμό που έπρεπε χορηγίες, ούτε εθελοντές και για εμένα αυτό δεν είναι παράσημο, είναι πολιτικό ατόπημα. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω το γεγονός ότι δεν έγινε προεκλογικά αυτό από τη διοίκηση, αλλά από τις εκλογές μέχρι τις 31 Αυγούστου και η απάντηση της κ. Τσανάκα ήταν ότι υπήρχε μεγάλη απογοήτευση από το εκλογικό αποτέλεσμα. Με συγχωρείτε, αλλά όταν αυτή η δημόσια διοίκηση είχε εξουσία και διαχειριζόταν χρήματα που αφορούν τους πολίτες και κυρίως ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών, αυτά τα αστειάκια περί απογοήτευσης εκλογικών αποτελεσμάτων δε χωρούν».

«Προσέρχονται δικαιούχοι με εισοδήματα 15 και 20.000 ευρώ και μας λένε ότι έπαιρναν προϊόντα»

Αργότερα άφησε σοβαρές αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση, αποκαλύπτοντας ότι: «Το ίδιο έγινε και στα περισσότερα Νομικά Πρόσωπα, για παράδειγμα, όπως είπαμε, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των στοιχείων των δικαιούχων. Τώρα ξέρετε τι πρόβλημα έχουμε; Προσέρχονται από εχθές που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων άνθρωποι, πρώην δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με (ετήσια) εισοδήματα -αν είναι δυνατόν- 15 και 20.000 ευρώ, πληροφορούνται ότι πιθανότατα δε θα είναι στους δικαιούχοι και μας λένε: “μα εμείς ήμασταν δικαιούχοι και λαμβάναμε προϊόντα από τις διανομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου! Πώς τα λάμβαναν; Λάμβαναν παρά και πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων και του κανονισμού λειτουργίας; Κάτι που είναι μεμπτό όχι μόνο πολιτικά και ηθικά, αλλά και νομικά! Ή λάμβαναν, αν θέλετε, αυτά τα προνόμια και εν τω μεταξύ βρήκαν δουλειά, απέκτησαν εισοδήματα, αλλά κανένας δεν τους ζήτησε να επικαιροποιήσουν αυτά τα στοιχεία; Είναι πολύ περίεργο. Και δε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για πολλούς, δεκάδες δικαιούχους οι οποίοι έρχονται δυσαρεστημένοι και λένε “τί έγινε, ο Μουριάδης θα μας κόψει από δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου;”».

«Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ήταν δικαιούχοι και τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά δεν τους επέτρεπαν να είναι»

Συμπλήρωσε, δε, πως η τότε διοίκηση σε πολλές περιπτώσεις δεν επικαιροποίησε, ως όφειλε, τα στοιχεία των δικαιούχων που στο μεταξύ είχαν αλλάξει. «Ή δεν επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία και κάποιοι λάμβαναν ενώ δεν το δικαιούνταν και έμεναν εκτός άλλοι που ενδεχομένως το δικαιούνταν ή μπορεί να υπάρχουν -το λέω με κάθε επιφύλαξη- άνθρωποι που ήταν δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου και από την αρχή τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά και έγγραφά τους δεν τους επέτρεπαν να είναι και αυτό θα είναι πολύ χειρότερο και θα το διερευνήσουμε. Εγώ θα το δω και από τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν αρχικά, αν δεν έπρεπε να ήταν δικαιούχοι. Δηλαδή, αν έχουμε κατάσταση δικαιούχων που δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, πάμε σε άλλο επίπεδο. Έχουμε υπόνοιες και αν κάποιος ήταν στο όριο των κριτηρίων, καλώς τον ενέταξε η διοίκηση Τσανάκα, αν όμως, όπως βλέπουμε, κάποιος είχε εισοδήματα 15.000 ευρώ και λέει ότι επί σειρά ετών λαμβάνει από το Κοινωνικό Παντοπωλείο προνόμια και τρόφιμα, αυτό πρέπει να διερευνηθεί».