Πολύστυλο Καβάλας: Αφιέρωμα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Αγίων Πέντε Μαρτύρων

Εκτενής αναφορά σε μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες εκκλησιαστικού περιεχομένου στον Ναό όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου

Εκτενής αναφορά κάνει μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες εκκλησιαστικού περιεχομένου, η ekklisiaonline.gr και ο σύμβουλος Θρησκευτικού Τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων Νίκος Τσαντίρης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Αγίων Πέντε Μαρτύρων στο Πολύστυλο Καβάλας όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, η Μνήμη των οποίων τιμάται κάθε 13η Δεκεμβρίου.

Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στη ζωή και στον μαρτυρικό θάνατο των Αγίων, αλλά και το πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα όπου συρρέει στο Πολύστυλο για να τιμήσει τη Μνήμη τους.

Αναλυτικά το αφιέρωμα

Πλήθος πνευματοφόρων Πανηγύρεων, κοσμούν το Άγιον Δωδεκαήμερον και μία εξ αυτών, είναι η 13η Δεκεμβρίου, ημέρα Μνήμης των Αγίων Ενδόξων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου.

Οι Πέντε Μάρτυρες άθλησαν επί Διοκλητιανού (το 296 μ. Χ.) στα Σήμαντρα της Καππαδοκίας, σύγχρονοι ή και προγενέστεροι πολλών Μεγαλομαρτύρων, όπως του Αγίου Παντελεήμονος ή του Αγίου Δημητρίου.

Ο Άγιος Ευστράτιος ήταν ο ανώτατος άρχων της περιοχής, στρατηγός, πάνσοφος και θεοσεβής, ο Αυξέντιος ήταν τοπικός Ιερεύς, ο Ευγένιος χιλίαρχος του Ρωμαϊκού στρατεύματος, ο Μαρδάριος ένας απλός οικοδόμος και ο νεαρός Ορέστης ήταν στρατιώτης.

Με πρωτοβουλία του Ευστρατίου, οδηγήθηκαν στο Μαρτύριο.

Έτσι ο Ευστράτιος βυθίστηκε στις φλόγες με διαταγή του έπαρχου Αγρικόλα, ο Ορέστης εξέπνευσε πάνω στο πυρακτωμένο κρεβάτι, ενώ με προσταγή του έπαρχου Λυσία, ο Αυξέντιος αποκεφαλίστηκε, τον δε Ευγένιο του έκοψαν τη γλώσσα και του συνέθλιψαν τα οστά και τέλος τον Μαρδάριο, του τρύπησαν τους αστραγάλους, πέρασαν σχοινιά στις τρύπες, τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω και διαπέρασαν τα νεφρά του με πυρωμένες σούβλες. Παρέδωσαν την ζωή τους για Τον Αθλοθέτη Ιησού και πλέον μετέχουν του Μεγάλου Ουρανίου Δείπνου.

Τα Τίμια Λείψανά τους φυλάσσονται σήμερα ολόσωμα, στο ομώνυμο Προσκύνημα στο Πολύστυλο της Καβάλας, έχοντας μεταφερθεί από τους Καππαδόκες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Βόρειο Ελλάδα.

Αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού, το 1/2 των οποίων, άνδρες και γυναίκες, έχουν λάβει ονόματα των Πέντε Μαρτύρων.

Κάθε χρόνο, στις 12 και στις 13 Δεκεμβρίου, προσέρχονται στο Πολύστυλο πλήθος πιστών εκ της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και εξ ολοκλήρου της Ελλάδος για να λάβουν την χάριν και την ευλογίαν των Μεγαλομαρτύρων μας, για να βρουν καταφύγιο και προστασία, προσπίπτοντας έμπροσθεν της Ιεράς Λάρνακός τους.

Ας αξιωθούμε και εφέτος να τιμήσουμε, λοιπόν, τη Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, η οποία πλησιάζει και ας πρεσβεύουν για την σωτηρία όλων μας.